In Moortsele houdt men de duivensport levendig

Kermisvlucht alweer gewonnen door Bertrand De Keyser

Met 36 deelnemers en 72 duiven blikken ‘De Kermisvliegers’ heel tevreden terug op de 44 ste editie van de kermisvlucht. In Moortsele houdt men de duivensport levendig. Geen kermis zonder duivenwedstrijd. De goesting is nog altijd heel groot bij ‘De Kermisvliegers’ om tijdens de kermis in Moortsele een  duivenvlucht te organiseren. ‘De Kermisvliegers’ hopen nog jarenlang hun grote kermisvlucht te kunnen organiseren. Het zou inderdaad zonde zijn mocht dit erfgoed verdwijnen. In de fusiegemeente Oosterzele zijn er gelukkig nog tal van ‘duivenmelkers’. De kermisvlucht bewees het, de wedstrijd op kermismaandag blijft populair. Mooi toch, op de prijsuitreiking het bespreken van de prestaties van de duiven, de vriendschap onder de duivenliefhebbers, het gezellig samenzijn, de obligatoire pintjes, het sociaal contact dat warme vriendschap bevorderd, mooi toch de gezelligheidsbabbel onder de duivenmelkers. Eigenlijk, zijn ze één hechte familie. In 2029 zal –  als alles naar wens verloopt – de 50 ste kermisvlucht op de kermisaffiche staan. Nog zes jaar en de ‘Koninklijke titel’ wenkt. De ‘gouden’ vlucht. Voor het eerst werd er digitaal ingekorfd, en op de uitslag was het wel een tijd wachten, het bleek wat complexer, maar niemand die er om baalde, het is tenslotte kermis. Men kon dus een pintje meer drinken, ‘elk nadeel, heb zijn voordeel’, zei de legendarische voetballer Johan Cruyf.
De 44 ste editie van de kermisvlucht werd alweer met brio gewonnen door Bertrand De Keyser uit Oosterzele. Zijn duif vloog vanuit Quievrain met een snelheid van 1152,3265. Sterk, Straf, Super. Bertrand maakt al lang van zijn ambities geen geheim. Alweer een overwinning, de zoveelste in het al indrukwekkend palmares van de Oosterzeelse duivenliefhebber. Hij schrijft geschiedenis in de boeken van de regionale en nationale duivensport. Ook in de kermisvlucht zette hij de kers op de taart. Duivensport is zijn passie, zijn leven. Hij wil nog jaren in de branche zitten. Al van jongs af aan is hij gepassioneerd door de duivensport. En met klinkende resultaten. Gebeten door de duivensport. Bert Baele was de jongste deelnemer,  André De Coene, de oudste, ze blijven in de ban van de duivensport.
De top tien
1. Bertrand De Keyser       1152,3265
2. Johan De Schrijver         1141,9635
3. Eddy De Martelaere      1140,0197
4. André Van de Cauter    1137,3596
5. André De Coene            1125,5535
6. Alex De Zutter               1104,8506
7. Guy Evraert                   1095, 6739
8. Dirk Van Achter             1085,9983
9. E. en K. Delmulle           1081,3858
10. Rufin Van Sterthem     1079,1167
Met hen maar ook met Danny Glorieus, Etienne De Ganck, Eddy Spruyt, Ronny De Temmerman, Raphaël Glorieus, Danny Glorieus, Maurice Aelterman, Tom en Marnik Van Gaver, Dirk Van Achter, Alain De Zutter, Servaes Roelkens, Guy Evraert, Eric en Kristof Delmulle, Marnix Herman, Alex De Zutter, Ghyselinck en zoon, André Van de Vijver, Johan Gallet, Marcel Verstuyft, Freddy Boeykens, Eddy Spruyt, Andy Van Hecke, Bert Baele en Andy Van Hecke heeft men in de fusiegemeente en regio gepassioneerde duivenliefhebbers, hun liefde voor de sport en hun duiven zijn duidelijk. De duivensport gaat om liefde tussen mens en dier. Bij velen is de liefde voor de duivensport hen met de paplepel ingegoten. Een band creëren eist van de duivenmelker toewijding en inzet. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).
Met spanning wachten op de uitslag