Moortsele Kermis beleeft een topeditie

Gezellig en druk én veel sfeer en ambiance

Vanaf vrijdag 1 tot en met maandag 4 september was feestvieren al wat telt in Moortsele. Er viel veel te beleven. Alles bleef heel gemoedelijk. Blije mensen. Moortsele baadde in de zon, aangename zomerse temperaturen, zeg maar een Indian Summer. Alle verwachtingen werden overtroffen. Er zakte veel volk af naar Moortsele Kermis. Op het Tramplein was het bijzonder druk. Bomvol. Moortsele Kermis 2023 werd een topeditie.
 
Moortsele kermis is voorbij, de decibels zijn verstomd, het normale leven is teruggekeerd. Prachtige zomerdagen, feesten is nog zo leuk in de zon. Mooi is het om zoveel volk te zien flaneren en te genieten, met daar bovenop de aangename kermissfeer. Komt er sleet op de kermis? Aan het toegestroomde volk te zien niet. De organisatoren van de kermis zijn er in geslaagd om veel volk naar Moortsele te lokken. Veel goedgemutste dagjesmensen zakten naar de kermis af. Wat vooral boeit zijn de sfeer en de sociale contacten. Mensen van alle leeftijden komen nog altijd met veel plezier naar de kermis. De feestenzone stroomde vol. Moortsele Kermis 2023, een heel geslaagde editie, met veel dank aan de weergoden. Zou ons Heer, toch een Moortselenaar zijn?
 
Ook veel mensen uit de fusiegemeente en de regio zakken af naar Moortsele. Cafés De Zappa, Plankierke, ‘t Neerhof en Heemkring én hun geprezen medewerkers trakteerden alle feestvierders met zomers enthousiasme op muzikale optredens en pittige evenementen. Moortsele kermis werd een vertrouwde cocktail van muziek, sport, ontspanning, T – dansant, tuincafé met optreden Turtle Wax, duivenvlucht, reuzenstoet, ontmoetingsnamiddag, bal populaire, en uiteraard veel Bourgondische toestanden.
Het programma van Moortsele-kermis is inhoudelijk nog altijd gebleven bij het oorspronkelijk opzet van de kermis: de spots eens richten op het landelijke Moortsele. Met veel dank aan de organisatoren die gelukkig de traditie van Moortsele kermis overeind houdt. Een pluim voor Café Plankierke, De Zappa en ‘t Neerhof die de handen in elkaar sloegen en het publiek trakteerden met een muziekfestival om ‘u’ tegen te zeggen. Op het Tramplein, een heel vrolijke sfeer. Muziek à volonté met Brandhout, Kevain, Studio Banaal, Tram 3, Faute Bendt en DJ P&P. De ‘Trampleinfeesten’ – de zesde editie – alweer een schot in de roos. Hemelse muziek werd geserveerd. Het kan niet anders, wegens het mega-succes volgt zeker in 2024 een nieuwe editie.
Vaste waarden op de kermis zijn de wielerwedstrijd en de voetbalwedstrijd van FCE Moortsele. Veel Moortselenaars hebben een groot hart voor ‘hun’ voetbalclub. FCE speelde op zondag 2 – 2 gelijk tegen FCKSV Overmere. Het zwoegend Moortsele kwam in de slotfase langszij met een doelpunt van Helon. De punten broederlijk verdelen, heet dat dan.
Een stuk (reuzen)erfgoed ontbreekt niet op de kermis. De Moortseelse reuzen Lange Jan, Lange Aldegonde, Teun en Tine laveerden – met de Oosterzeelse Bellenman op kop – van de school tot ‘t Plankierke en terug. Impressionant. De naam Lange Jan verwijst naar een bos in de Kasteelstraat in Moortsele. Op oude landkaarten werd dat Lange Jan genoemd. Aldegonde werd genoemd naar de Gondebeek die door Moortsele loopt. Lange Jan en Aldegonde trouwden in 1984. In 2001 werd hun zoon Teun geboren. In 2007 kreeg het reuzenpaar een dochter: Tine.
Het legendarische ‘Bal Populaire’ blijft gelukkig een vaste waarde en met geen mes uit het slotevent van Moortsele kermis weg te snijden. DJ Ambrosius bewees nog maar eens wat een klassenbak hij is, een perfecte sfeermaker. Kermis Moortsele betekent: vrolijke vrienden, gezelligheid, kermissfeer, food, dranken die rijkelijk vloeiden en veel enthousiaste feestvierders. Met de jaren is de kermis uitgegroeid tot een unieke ontmoetingsplaats in hartje Moortsele. De grootste charme van Moortsele kermis is het spontane karakter. Elk jaar opnieuw wint Moortsele Kermis nieuwe zieltjes. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).