‘Stad deelt zandzakjes uit… tegen betaling’

Vooruit: “Met tien zandzakken ben je niet veel als er watersnood is”

Geraardsbergen. De Gemeenteraad besliste om aan de bevolking zandzakjes te koop aan te bieden… tegen €1 per stuk. De burger kan evenwel maximaal 10 zandzakjes aankopen. Vooruit-raadslid Bram De Geeter vindt dit ‘een merkwaardige beslissing’. ‘Wat kan je nu doen met tien zandzakjes als er echt watersnood is?’ Bovendien heeft raadslid De Geeter een probleem dat er geld voor de zandzakjes wordt gevraagd. ‘Dan kan je evengoed zandzakjes op de private markt kopen’, besluit hij. Schepen van Milieu Stephan De Prez reageert.

Door de klimaatverandering moeten we rekening houden met meer extreem weer, en dus ook met ‘zwaardere wateroverlast,’ zegt Vooruit-raadslid Bram De Geeter, ‘Zeker in Geraardsbergen, waar een groot deel van het grondgebied erg overstromingsgevoelig is’.

Vooruit vindt het dan ook merkwaardig dat de burger voor zandzakjes moet betalen. Voor 10 zandzakjes betaal je €10. Je kan er niet meer aanschaffen. Dat vindt Vooruit niet alleen te duur, maar ook het aantal beperken tot maximum 10 is geen goede beslissing: ‘Tien zandzakken zullen je niet veel opleveren als er écht watersnood is!’

Bovendien wil de stad Geraardsbergen een stock van 7000 zandzakken aan de eigen bevolking verkopen, ‘terwijl die bevolking in eerste instantie al betaalde voor die zandzakken via de belastingen!’ ‘Uiteraard kan je de zandzakjes niet gratis uitdelen,’ besluit Bram De Geeter, ‘Maar men had beter gekozen voor een groepsaankoop. Daardoor kan een groep mensen tegen een laag tarief zakjes aankopen. De stad heeft immers de plicht om de burgers zo goed als mogelijk te beschermen tegen noodweer.’

Strategische reserve
De laatste opmerking schoot burgemeester Guido De Padt in het verkeerde keelgat: ‘Het is fout om de indruk te wekken dat we op onze luie …. (krent, nvdr) zouden blijven zitten en niets zouden gedaan hebben, ook als is er een noodinterventie nodig.’

Ook schepen van Milieu Stephan De Prez is het met de analyse van raadslid De Geeter niet eens: ‘De brandweer beschikt over een strategische reserve die kan ingezet worden. Op vraag van de bevolking biedt de stad Geraardsbergen zandzakjes te koop aan. We hebben geen enkele gemeente gevonden die ze gratis aanbiedt. Het is niet de bedoeling dat mensen thuis 100 zandzakjes verzamelen terwijl de brandweer over een strategische reserve beschikt.’

Julien Borremans