Prachtige mural siert Zottegemse Markt

GRIS Zottegem, de adviesraad voor internationale samenwerking (red: vroeger was dit GROS, navraag bij Maarten Haesebeyt van GRIS Zottegem leert waarom tegenwoordig GRIS als naam wordt gebruikt: Na een discussie op een van onze laatste vergaderingen zijn we gewoon van naam veranderd omdat de ‘O’ voor ontwikkeling nogal paternalistisch klinkt) heeft er voor gezorgd dat er tijdens de Autoloze Zondag vandaag in Zottegem een zogenaamde mural te zien zal zijn op de Markt.

“Het gaat om een groot vijfluik van de Zottegemse graffitikunstenaar Kymo One”, legt Maarten Haesebeyt van GRIS Zottegem uit. “De figuren verbeeldden mensen uit andere windstreken en wijzen zo naar de waarden van waaruit vele Zottegemse vzw’s en organisaties die zich al jaren onbaatzuchtig inzetten voor goede doelen in het Zuiden (zie zottegem.be/gros). Sommigen, vooral jongeren zullen deze blauwige panelen van deze polyptiek al kennen. De vijf afzonderlijke panelen gingen het voorbije jaar de Zottegemse middelbare scholen rond. Ze worden nu tijdens Autoloze Zondag voor het eerst verenigd en als één werk van verbondenheid en aandacht voor het Zuiden tentoongesteld. Ook na de Autoloze Zondag blijft het paneel normaal gezien nog wel even staan.”