Educatief Centrum Beisloven opent de deuren in Zottegem

Na ruim 30 jaar leegstand wordt het voormalige schoolgebouw in Beisloven op zaterdag 7 oktober officieel geopend als nieuw Educatief Centrum Beisloven. Deze realisatie is echter een lang en moeilijk verhaal geworden. Al meer dan tien jaar geleden was er immers sprake van om het vervallen schoolgebouw een herbestemming te geven maar telkens weer bleek dat de kosten hiervoor hoger zouden uitvallen dan gedacht en zo resulteerde een en ander in voortdurende aanpassingen van het ontwerp en het opnieuw opmaken van dossiers, heropstarten van de procedures en meermaals aanbesteden.

In 2016 werd dan beslist om Solva aan te stellen tot coördinator-bouwheer en eind maart van vorig jaar ging eindelijk de eerste spade in de grond voor de ruwbouwwerken. Daarbij bleef de oppervlakte van het vroegere gebouw (400 m²) behouden alsook verschillende onderdelen van de bestaande ruwbouwstructuur zoals de betonplaat, de muren en de betonnen ribben aan de buitenzijde die nog in erg goede staat waren. Aan het hele renovatieproject hangt een prijskaartje van 1,3 miljoen euro. De initiële raming van de kostprijs bedroeg 752.892 euro.

DUURZAAM PROGRAMMA

Als nieuwe, groene ontmoetingsplaats aan de rand van het Zottegemse stadscentrum is het Educatief Centrum Beisloven waar milieubewustzijn en duurzaamheid voorop staan, bedoeld voor kleine sociaal-culturele én educatieve activiteiten, met ook een ‘buitenklas’ (binnen de muren van het gebouw) voor schoolse activiteiten. Na het officiële openingsmoment met een korte receptie (op voorhand inschrijven) wordt overigens zaterdag 7 oktober bij wijze van gratis voorproefje van 14u30 tot 17 uur een zowel interactief als educatief programma van diverse duurzame activiteiten voor jong en oud aangeboden. Zo worden er workshops georganiseerd rond droogbloemen, fietsherstelling, boetseren e.a., zijn er wildplukinitiaties, kan men muzikaal aan de slag met afval of creatief zijn met verf, een kijkje gaan nemen bij een imker of aan de leescaravan gaan luisteren naar verhalen over de natuur enz. Leerlingen van de Stedelijke Academie voor Muziek, Wood en Dans zullen voor een streepje muziek zorgen en ook foodtruck Kameroen zal er staan. Voor meer info over alle activiteiten: zottegem.be/beisloven