Oudenaardse en ‘Brakelse’ coverband Plugged viert 25 jaar

Jubileumconcert in Horebeke op 14 oktober

De Oudenaardse band Plugged bestaat dit jaar 25 jaar. Met iets meer dan 20 optredens per jaar, hebben ze dus minstens 500 keer op een podium gestaan. Omdat zo’n mooie cijfers gevierd mogen worden, geven ze op zaterdag 14 oktober een jubileumconcert in jeugdclub Arcadia in Horebeke.

Twee burgerlijk ingenieurs in opleiding, met een voorliefde voor gitaarmuziek en wortels in het college van Oudenaarde… Vijfentwintig jaar geleden vonden Lieven De Tant en Tom Ghyselinck elkaar in hun droom van een eigen band. ‘Plots stond Lieven voor de deur van mijn kot in Gent, met de vraag om samen een coverband op te richten’, zegt Tom. Die gitaarband werd Plugged.

Samen met basgitarist Filip Derycke en drummer Ronald Dhaene werkten ze een uitgebreide playlist uit, en in december 1998 trad Plugged voor de eerste keer op. Een muzikale reis, die begon in Brakel en Oudenaarde, voerde hen van de Westhoek tot zelfs in Eindhoven.

Een kwarteeuw later kennen de leden de kaart van Vlaanderen uit het hoofd. ‘De plaatsen waar we mogen optreden zijn zeer uiteenlopend’, zegt bassist Filip Derycke. ‘Van kleine cafés, over dorpskermissen, tot grotere podia.’ De optredens waar de band het meest trots op terugkijkt zijn die op de Gentse Feesten, en dat als voorprogramma van Raymond van het Groenewoud.

In die vijfentwintig jaar is er veel, en tegelijk niet veel veranderd. Tom en Lieven zorgen nog steeds voor de zang en het gitaargeweld, Filip Derycke voorziet nog steeds de baslijn. Maar de drums hebben al een paar wissels meegemaakt, van Ronald Dhaene naar Leen De Clippel, en sinds zes jaar Bram Decrock, overdag leraar aan het Atheneum in Oudenaarde. Mario Du Mongh uit Brakel verlicht al 10 jaar de ruggen én het werk van de muzikanten als trouwe kracht achter de schermen. Het repertoire van Plugged is de voorbije jaren steeds ruimer geworden, met naast de rockklassiekers ook dansbare partyhits.

Op zaterdag 14 oktober geeft de band een jubileumconcert in jeugdclub Arcadia in Horebeke, pal in de Vlaamse Ardennen, waar alle bandleden hun roots liggen. ‘Met dit jubileumconcert willen we onze trouwe fans bedanken én de organisatoren die ons in al die jaren geboekt hebben’, zegt Lieven De Tant. ‘Want het is dankzij hén dat wij al vijfentwintig jaar kunnen doen wat we het liefste doen.’