Sint-Bartholomeuskerk verwelkomt de terugkeer van 15de-eeuws Brevier met uniek polyfoonconcert

Geraardsbergen. Begin september 2023 keerde het Brevier, een perkamenten manuscript van 1450, tijdelijk terug naar Geraardsbergen. Om dit te vieren heeft het Lokaal Bestuur samen met de Kerkraad een Polyfoonconcert georganiseerd. Polyfoon, een projectmatig ensemble van ervaren zangers werd in 1999 opgericht door artistiek leider Johan Geerts en zanger-dirigent Lieven Deroo. Het ensemble heeft als doel de prachtige polyfone muziektraditie van de 15e en 16e eeuw tot leven te brengen.

In de 15e en 16e eeuw werd het hele Europese muziekleven gedomineerd door zangers en componisten uit de Zuidelijke Nederlanden en hun kenmerkende stijl van componeren. In een polyfone muziekstijl worden verschillende onafhankelijke melodische lijnen met elkaar verweven tot één geheel.

Het repertoire van Polyfoon omvat niet alleen werken van bekende componisten zoals Guillaume Dufay, Gilles Binchois, Josquin Desprez en Johannes Ockeghem, maar ook minder bekende meesters uit dezelfde periode. Bovendien zal het ensemble ons laten kennismaken met hedendaagse polyfonie van componisten zoals Alain De Ley en Coen Vermeeren, waarmee een brug wordt geslagen tussen het verleden en het heden van de polyfone muziektraditie.

Praktisch
Polyfoon gaat door op zondag 22 oktober 2023 om 15 uur in de Sint-Bartholomeuskerk. Toegang kost 15 euro (of 3,75 euro met vrijetijdspas). Tickets zijn te koop in de bibliotheek, in de Kunstacademie, in het Toeristisch Infokantoor Visit Geraardsbergen of online.