Tegen eind oktober overal in Zottegem ’s nachts weer continu straatverlichting

Omwille van de stijgende energieprijzen werd zowat een jaar geleden door het Zottegemse stadsbestuur beslist om de straatverlichting over het ganse grondgebied enkel nog in de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag te laten branden en ze tijdens de andere nachten tussen 23 uur en 5 uur te doven. Met de invoering van deze besparingsmaatregel kwamen er vrijwel al meteen ook de eerste klachten over een onveiligheidsgevoel onder de inwoners – niet in het minst bij zwakke weggebruikers – en nadien gingen die klachten alleen maar luider en talrijker klinken.

Daarnaast werd de nachtelijke donkerte ook in oorzakelijk verband gebracht met gevallen van criminaliteit, vandalisme en verkeersongevallen. Volgens burgemeester Evelien De Both daarentegen was er ingevolge het doven van de straatverlichting geen toename van verkeersongevallen en criminaliteit vast te stellen en was een correlatie tussen het doven van de straatverlichting en vandalisme te kort door de bocht. In verband met het vandalisme waardoor de laatste twee Parkconcerten afgelast werden, voegde zij er op Radio 2 toen ook nog aan toe dat er “in het Egmontpark alvast geen camera’s komen”.

Terwijl door Fluvius zelf een voorstel werd gedaan om het uurschema voor het doven van de openbare verlichting aan te passen en de straatverlichting pas te doven vanaf middernacht (i.p.v. om 23 uur) tot 5 uur (i.p.v. 6 uur) en ze ook in de nacht van zondag op maandag te laten branden, werd in de junizitting van de gemeenteraad nog beweerd dat Fluvius om technische redenen slechts naar het vroegere brandregime kon terugschakelen indien ook de andere vijf hierbij betrokken steden en gemeenten (Bever, Brakel, Geraardsbergen, Herzele en Lierde) mee hiervoor zouden kiezen. Onder de druk van de toenemende tegenkantingen werd in de collegezitting van 28 augustus ll. dan toch beslist om de straatverlichting ’s nachts weer continu te laten branden. Nu blijkt het dus wel afzonderlijk voor Zottegem te kunnen.

Omdat voor de terugschakeling naar het vroegere ‘brandregime’ manueel in honderden verdeelkasten aanpassingen moeten gebeuren, vergt dit uiteraard de nodige tijd. In de voorbije week is Fluvius met deze omschakeling begonnen. In het centrum brandt de straatverlichting ’s nachts al opnieuw. Tegen het einde van deze maand oktober zou de openbare verlichting overal moeten omgeschakeld zijn en zou de situatie weer moeten zijn zoals vóór de besparingsmaatregel waartoe een jaar geleden beslist werd. Wel wordt – ook zoals vroeger – in de straten die met led-verlichting uitgerust zijn, de verlichting van 23 uur tot 6 uur gedimd (dus niet volledig gedoofd), In de straten waar nog geen led-verlichting voorzien is, is dimmen niet mogelijk. Momenteel is al 55 % van de openbare verlichting in Zottegem led-verlichting. Tegen 2025 zou de straatverlichting over het volledige grondgebied uit led-verlichting moeten bestaan.