Legendarische danstempel Tropicana dan toch niet verkocht

Toekomst discotheek Tropicana onzeker

Schendelbeke. De legendarische danstempel Tropicana in Schendelbeke is dan toch niet verkocht, zoals eerder werd aangekondigd. Een ondernemerskoppel uit de streek wou de voormalige dancing nieuw leven inblazen, maar de verkoop is afgesprongen. ‘De kosten om discotheek Tropicana in zijn oude glorie te herstellen, liepen heel hoog op. Bovendien werden we met gebreken geconfronteerd die we op voorhand niet wisten’, laat de ondernemer weten. Of de dancing opnieuw te koop wordt aangeboden, is niet meteen duidelijk. De makelaar was voor commentaar niet bereikbaar.

Begin juli van dit jaar stond in de pers te lezen dat de danstempel Tropicana met bijhorende villa en parking in Schendelbeke was verkocht. Het compromis was getekend. Een ondernemerskoppel uit de streek was vast van plan om de dancing in zijn oude glorie te laten herleven, maar als snel bleken de dromen luchtkastelen te zijn. ‘Tijdens een grondige inspectie van het gebouw werden we met een aantal verborgen gebreken geconfronteerd, waardoor de kosten voor het herstel van het gebouw te hoog opliepen’, aldus de ondernemer.

Hoop oplopende kosten
Volgens de ondernemer is het gebouw ernstig aangetast door insijpelend water. ‘Het dak is zwaar aangetast waardoor het water bij regenweer naar binnen stroomt. Daardoor moet zowat de ganse inboedel vernieuwd worden.’ De dancing was in haar gloriejaren vooral bekend omwille van de draaiende dansvloer en de opmerkelijke toog. ‘De schade van het insijpelende water was bijzonder groot. Bovendien zit er ook nog heel wat asbest in het gebouw en wordt de dancing geteisterd door een marterplaag.’ Volgens de man kon een renovatie niet binnen aanvaardbare budgettaire perken worden gehouden. ‘We zien dus af van de aankoop en kijken uit naar een ander project’, besluit de ondernemer.

Of de dancing opnieuw te koop wordt aangeboden, is niet meteen duidelijk. De makelaar was voor commentaar niet bereikbaar.

In 1983 opende de dancing Tropicana de deuren. Het was van aanvang aan een groot succes. Heel wat bekende artiesten traden er op. Aanvankelijk kwamen er vooral mensen uit de regio, maar de reputatie van de danstempel deinde steeds verder uit. Vooral de tot ver buiten de regio bekende Eerste Werkdagparty was een denderend succes. Na een spetterend afscheidsfeestje sloot de beruchte discotheek op 2 januari 2020 de deuren. Of de danstempel nog ooit de deuren zal openen, blijft momenteel een open vraag.

Julien Borremans