Verbluffend en hoogstaand concert van Harmonie Con Animo

Vanaf minuut één was het raak

Groot, groter, grootst. Con Animo heeft zichzelf overtroffen. Het publiek kreeg een hoogstaand herfstconcert te zien. Hoog niveau. Zo kan men het concert omschrijven dat op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober werd opgevoerd in de Oosterzeelse cultuurtempel De Kluize. De muziekliefhebbers hebben een topprestatie gezien van de Koninklijke Harmonie Con Animo. Oosterzele mag best fier zijn op zijn bloedeigen harmonie Con Animo, en met het optreden van accordeonist Eddy  Flecijn zat in het concert een extra element dat de avondjes op vrijdag en zaterdag hemels en onvergetelijk maakte.  Con Animo blijft staan voor onstilbare podiumhonger, veel durf, aangeboren muziekdrift en vooral veel…ambitie. Eigenlijk zou elke Oosterzelenaar een concert moeten bijwonen van Con Animo. Wat krijg je als je harmonie Con Animo, met precies 56 muzikanten, een solist en een gedreven dirigent  – een maestro – op de scene zet? Een meeslepend, beklijvend concert. Vanaf minuut één was het raak. Wat een muzikale beleving! Chapeau.
 
Nieuw concert. Nieuwe presentatrice. Nieuwe voorzitter. Presentatrice Ellen Vanderhoven gaf tekst en uitleg en ging de ludieke toer op met de voorstelling van de diverse muziekinstrumenten. De nieuwe voorzitter Willem Buedts had veel dankwoorden voor de afscheidnemende voorzitter Pieter Vermassen, en zei in zijn maidenspeech dat hij wil blijven bijdragen aan de prachtige muzikale traditie  en dat hij samen met alle leden wil streven naar harmonie in de muzikale reis van Con Animo. Wil duidelijk met veel ambitie de harmonie leiden en bijdragen aan de verdere bloei van de muziekvereniging.
Er waren toeschouwers die voor de eerste maal een concert van Con Animo bijwoonden (zoals bijvoorbeeld de presentatrice, mijn jonge buren,…) en ze waren onder de indruk. Al bij het eerste nummer Andrés Contrabandista (Oscar Navorro) wordt meteen duidelijk dat het aandachtig publiek een aangename avond wacht. Wat de harmonie Con Animo elk concert opnieuw klaarspeelt slaat alles. Indrukwekkend. Dat de muzikanten met hart en ziel spelen, straalt er vanaf. Liefde en passie. Energie die zichtbaar wordt. Ze halen werkelijk alles uit de kast. Het concert werd na de voorstellingen met superlatieven bedacht. Terecht. Con Animo heeft niet veel nodig om het gedisciplineerd publiek bij het nekvel te grijpen. Ook Eddy Flecijn gooide hoge ogen. Voor de pauze werd het ook genieten van October (Eric Whitacre), Paris Montmartre (arr. Toshio Mashima) met accordeonist Eddy Flecijn, en The Gost Ship (een stuk van 15 minuten lang, een krachttoer).
Na de pauze bleef het kijken, luisteren en genieten van Epic Gaming Themes, Black and White, Demasiado Corazon, Adios Nonino en finaal A Klezmer Karnival’. Het publiek vroeg en kreeg na een stormachtig applaus een extraatje. Op de achtergrond een opvallende mooie scenografie. Met dirigenten Bart Van Der Strieckt heeft Con Animo  een ‘klassenbak’ en ‘goudhaantje’ in huis. Dirigent Bart Van Der Strieckt leidt met veel discipline Con Animo, elk jaar legt hij de lat iets hoger. Bart Van Der Strieckt, vol overgave, klasse, ongelooflijk perfectionistisch. Hij maakt van Con Animo een geoliede machine. Opvallend hoe elk jaar opnieuw het niveau stijgt. Finaal werden de presentatrice, de dirigent en de accordeonist Eddy Flecijn in de bloemen gezet. Te oordelen naar de positieve reacties heeft iedereen ademloos genoten van het herfstconcert. De muziekliefhebbers laten watertanden daar zijn de Harmonie Con Animo en solist Eddy Flecijn (briljant in de stukken Paris Montmartre, Black and White en Adios Nonino) ten volle in geslaagd. De muziekvereniging Con Animo speelde op hoog niveau, om het in voetbaltermen uit te drukken: de ‘Champions League’. Het publiek kreeg waarvoor het gekomen was, een zalig concert. We volgden het concert op vrijdag 20 oktober, we gaan het tot vervelens toe nog maar eens schrijven: Con Animo had een staande ovatie verdiend.  (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)