11 november in Munkzwalm

Ook in Munkzwalm was er vandaag een herdenking rond 11 november. Hierbij was er de bloemenhulde en werd o.m. de nationale hymne gespeeld. Er was ook de boeiende toespraak van burgemeester Bruno Tuybens.

Dames en heren,

Burgemeester Bruno Tuybens: “Op 11 november herdenken we jaarlijks in ons land het einde van de twee meest recente bezettingen van ons land door lieden en landen die het fascisme als politieke stroming beleden.

Regimes in Italië, Duitsland, Spanje en Griekenland werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog samen, om hun politiek van dictatorschap, ongelijkheid tussen mensen, onderdrukking en het doden van tegenstanders te kunnen verderzetten.

Gelukkig hebben moedige mensen, mannen en vrouwen, dit kunnen tegenhouden. Te vele mensen bekochten het met hun leven. Het zijn zij die we herdenken vandaag.

En in Zwalm herdenken we de mensen van hier, zoals Franz Decoene, Sylvain of ook Michel Van de Velde, die op 33-jarige leeftijd het leven liet, voor wie we gisteren nog een struikelsteen hebben onthuld in de Beekmeersstraat.

 

Exact één jaar geleden zei ik hier: “Wat geen enkel weldenkend mens voor mogelijk hield, is dit jaar toch gebeurd: aan de oostkant van Europa is een oorlog ontketend, in Oekraïne, waarbij ondertussen heel erg veel mensen, té veel mensen de dood zijn ingejaagd.” Dit jaar moeten we er jammer genoeg aan toevoegen: ook in Israël, na de terroristische aanslag van Hamas met vele honderden gedode en ontvoerde Israeli, mensen zoals u en ik, sneuvelden meer dan 10.000 onschuldige Palestijnse vrouwen, mannen en kinderen, mensen zoals u en ik.

 

Oorlogen brengen nooit iets bij, behalve dan ontbering, gruwel, dode strijders en onschuldige slachtoffers. De uitzichtloosheid van elke oorlog.

Het probleem is dat leeghoofden en fanatici zo zeker, zo vol zijn van zichzelf, en verantwoordelijke mensen zo vol van twijfel, zoals het hoort.

 

Wapenstilstand is een dag van herdenking. Vele voorouders van ons hebben daarvoor gestreden, hun leven gegeven, zodat wij in welzijn en voorspoed kunnen leven.

Maar 11 november moet ook een dag van bezinning zijn. Vandaag nog steeds leeft de gedachte dat er ongelijkheid moet bestaan tussen mensen, dat een verlicht dictatorschap beter is dan democratie, dat tegenstrevers in de pan moeten worden gehakt.

 

Elk jaar zien we meer autoritaire leiders. Na Poetin, Erdogan, Orban, nu ook Meloni. Elk jaar zien we de internationale orde verzwakken: grote landen stappen uit verschillende internationale akkoorden en verdragen. Elk jaar zien we meer polariserende discours opduiken. Mensenrechten worden optioneel, niet langer fundamenteel.

 

De bedreiging van de verdraagzaamheid is iets waarvoor we allemaal behoedzaam moeten zijn, en waar we voor moeten blijven ijveren, postuum in nagedachtenis van de mensen die vele tientallen jaren geleden gevochten hebben.

De waarde van de democratie op alle niveaus moet worden bewaakt, gevrijwaard, en mag niet in handen komt van simpele populisten en partijen die een opdeling maakt tussen soorten mensen, zoals het jammer genoeg ook hier in Vlaanderen bestaat.

11 november is dus wat mij betreft een eerbiedige ‘strijddag’ voor menswaardigheid in alle omstandigheden, van elkeen van ons, om perspectief te bieden aan elke ondernemer en dromer, de eerbied voor elkeens recht op een geweldloze mening en recht op vereniging, voor wereldvrede.

Ik wens u dus allen, mede namens uw voltallig bestuurscollege hier aanwezig, een mooie feestdag toe vandaag. Dank u.”