Horebeke herdenkt gesneuvelden, waaronder twee Britten

EDWARD JAMES HAMMOND en GEORGE PAIN, Britten, gesneuveld in Horebeke

Het blijft een vaste traditie dat het einde van beide wereldoorlogen elk jaar worden herdacht.

Terecht herdenken we de gesneuvelden en meestal zullen dat de plaatselijke helden zijn.
Maar de gemeente Horebeke heeft bijkomend er ook aan gedacht om de twee gesneuvelden Edward James Hammond en Georges Pain ook eens extra in de verf te zetten.

 

Cynthia Browaeys, Janna Bauters, Hendrik Blommaert, Guy Glorieux

Er werden door het gemeentebestuur kransen neergelegd.

Zo vertelt burgemeester Cynthia Browaeys mij ‘wij Horebekenaren herdenken uit plicht van liefde en trouw, onze gesneuvelden met een aandoenlijke Last Post .

Meestal worden deze graven niet dikwijls meer bezocht maar toch hebben ze beiden bijgedragen aan onze vrijheid.

Ze liggen begraven in Sint-Kornelis-Horebeke en maken op die manier deel uit van de Horebeekse gemeenschap.

Ook de schoolkinderen waren onder de indruk van hun bezoek aan het kerkhof.

In de noordelijke hoek van het kerkhof liggen de graven van twee Britse militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Het zijn de graven van Edward Hammond en George Pain, beiden soldaat bij het Queen’s Own Royal West Kent Regiment. Zij sneuvelden in mei 1940 in de omgeving van Oudenaarde, toen zij zich met het Britse Expeditieleger (BEF) terugtrokken naar Duinkerke.

Hun graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en zijn daar geregistreerd onder St. Kornelis-Horebeke Churchyard.

 

EDWARD JAMES HAMMOND
United Kingdom soldaat bij “Queen’s Own Royal West Kent Regiment” 1e Bataljon, 4e Compagnie. Servicenr: 6347006. Overlijdensdatum: 22.05.1940

 

 

GEORGE PAIN

United Kingdom soldaat bij “Queen’s Own Royal West Kent Regiment” 1e Bataljon. 4e Compagnie. Overlijdensdatum: 23.5.1940.  Service No: 6344009. George °Eastbourne 1919 en daar woonachtig, was de zoon van Thomas Pain en Minnie Alice Pain. Hij was gehuwd met Peggy Rosina Pain. (In de UK dragen echtgenotes de familienaam van hun man)

George had een zoontje, dat bij het overlijden van zijn vader nog een baby was. Jaren later is die zoon het graf van zijn vader komen bezoeken.

 

Het 1e bataljon QORWKR maakte in september 1939 deel uit van de 132e Brigade van de 4e Infanterie Divisie.
In 1940 bij het uitbreken van de oorlog werd de 132e Brigade getransfereerd naar de 44e divisie QORWKR en naar Frankrijk gezonden als onderdeel van de BEF (British Expeditionary Force).

Tegen 20 mei zou het Belgische leger zich geheel hebben teruggetrokken aan het kanaal Gent-Terneuzen en aan de Schelde van Gent tot Oudenaarde. Op maandag 20 mei werd de strijd om de Schelde ingezet. Rond 13.30 uur kwamen Duitse voorposten per moto de Edelareberg afgereden op verkenning. Te 15 uur begon het mitrailleurvuur dat, bij pozen onderbroken zou duren tot de donderdagmiddag 23 mei. Vanaf 19.00 uur traden ook kanonnen in actie. Ze waren opgesteld te Mater, Maarke-Kerkem, Edelare. Ze kregen rond 21.15 uur nog de hulp van een zwaar kanon, opgesteld op een gepantserde trein.
Volgens de latere getuigenis van Godfrey Filmer Harding die in dezelfde compagnie van Hammond diende, waren de manschappen op 21 mei 1940 in de omgeving tussen Eine en Oudenaarde. Op 22 mei waren de Duitse troepen de Schelde in de buurt van Oudenaarde overgestoken.
“We waren erg moe na vier dagen zwaar werken en twee dagen vechten. Er was weinig tijd om te slapen omdat we in nauw contact stonden met de vijand. In de omgeving van Eine-Oudenaarde werden we dan nog eens drie dagen onder vuur genomen door de Duitsers. Aan beide kanten vielen er veel slachtoffers”. Sommige stoffelijke overschotten werden in de ruime omgeving van Oudenaarde begraven.

Het is tijdens die gevechten dat Hammond en Pain dodelijk getroffen werden. Zij werden begraven in Sint-Kornelis-Horebeke. Sommigen vermoeden dat die soldaten hier als gekwetsten ondergebracht werden en hier overleden. Dit is onjuist, in de registers Burgerlijke Stand van Sint-Kornelis is er geen overlijdensakte van Hammond en Pain te bespeuren. Waren zij hier overleden dan zou er zeker een akte in de plaatselijke registers opgenomen zijn en ook een uittreksel dat verstuurd moest worden naar de geboorteplaats van de jongens.

Regina De Rodder : Ik heb reeds contact opgenomen met de Royal Airforce, in verband met die gesneuvelde soldaten en ook in verband met een Engelse Hawker Hurricane die hier op 14 mei 1940 neergestort is.
Gezien alle persoonlijke gegevens van de slachtoffers onder de privacy wetgeving vallen, mogen zij geen individuele gegevens publiekelijk maken.

Met dank aan het vele opzoekingswerk van Regina De Rodder, die erin kon slagen om al deze gegevens te verzamelen.