Het viertal van Ebersheim 1 vestigt een wereldrecord op artistieke fietsen in Merelbeke

Tatika verdedigt ons land op de wereldbekerfinale 'kunstwielrijden'

Wielerclub Arnold Standaert (W.A.S.) organiseert op zaterdag 25 november de finale van de ‘World Cup Artistic Cycling’ in Merelbeke. Een van de weinige wielersporten die in ons wielerland nog onbekend is. Kunstwielrijden combineert kracht, acrobatie en spektakel in één geheel. Achteruitrijden, een handstand doen, springen, … Je houdt het niet voor mogelijk.

Zaterdag kwam de top van Artistic Cycling naar Merelbeke voor de  wereldbekerfinale. Er namen teams van acht landen aan deel waaronder België, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië, Italië en Zwitserland. Ze werden beoordeeld door een internationale jury. De wedstrijd bestaat uit Artistic Cycling Single Men en Pairs Women en Open, Artistic Cycling ACT 4 Open en  Artistic Cycling Pairs Women. Alles werd deskundig aan elkaar gepraat door Rudy Van Der Ween voorzitter van WAS.

Op de opening Ceremonie werden alle atleten voorgesteld aan het publiek, ook een delegatie van gemeente bestuur was aanwezig. Top atleten zoals  zevenvoudig UCI-wereldkampioen Lukas Kohl (RMSV Kirchehrenbach) en Belgische top atleten Tatika Bovendaerde (single) en Jelle Delporte & Lien Pattyn als duo deze laatste reden een nieuw persoonlijk en Belgisch record. Ook het wereld record sneuvelde en werd schepper gesteld door RV Mz-Ebersheim (ACT 4 Open).

Kunstwielrijden

Kunstwielrijden is de meest elegante discipline binnen het wielrennen. Je rijdt een ‘kühr’ van 5 minuten en je voert 30 verschillende figuren uit.Elke oefening heeft een puntenwaarde en het totaal wordt dan ook je inzet. Men start de kühr met dat totaal puntenaantal. Wat je overhoudt a an het einde is je eindscore. Kunstwielrijden kan alleen beoefend worden, met twee of met vier. De sport wordt het meeste beoefend in naburige landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, gevolgd door Tsjechië, Hongarije, Slovakije, Nederland, België en Frankrijk. Ook in Aziatische landen zoals Japan, Hongkong en Maleisië wordt deze sport meer en meer beoefend.

Clubs

Nooit van gehoord? in België zijn slechts twee clubs die de sport aanbieden waarvan ééntje in Merelbeke (W.A.S.). Wielerclub Arnold Standaert is een van de pioniers van het kunstwielrijden in ons land.

website www.kunstwielrijden-was.be of via quintynjonas@gmail.com

https://www.sna-gent.be