©Sophie Richez - N-VA-fractievoorzitter van het federaal parlement, Peter De Roover

Peter De Roover in Appelterre: ‘Nooit zal een Vlaams Belanger minister worden. Dat is misschien schandalig, maar het is zo.’

Appelterre. ‘We zullen de Vlaamse autonomie nodig hebben om de Vlaamse welvaart te versterken’, liet peter De Roover (61) zich zaterdagavond in de parochiezaal van Appelterre ontvallen. Voor De Roover is België niet meer het niveau waar de problemen zullen worden opgelost. ‘Integendeel. Vlaanderen is onze belangrijkste democratische entiteit en het enige niveau dat welvaart creëert.’ ‘We stappen niet in een federale regering zonder communautaire veranderingen’, verzekerde hij de zaal. Uiteraard kwam ook het Vlaams Belang ter sprake.

Peter De Roover is geen onbekende. Hij was politiek secretaris en voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. Daarnaast schreef hij ook voor Doorbraak en was kortstondig hoofdredacteur van Punt. In 2014 werd hij voor de N-VA verkozen tot volksvertegenwoordiger. Sinds 2016 is De Roover fractieleider in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In 1994 schreef hij samen met zijn compagnon de route Jan Jambon een boek ‘Vlaanderen staat in Europa’. Daarin riepen Jambon en De Roover op on ons te ontdoen van ‘de Belgische bezettingscultuur’ en resoluut te kiezen voor Vlaamse onafhankelijkheid. ‘Vlaanderen moet eindelijk de middelmatigheid afwerpen’, schreven ze.

Voor een goed opgekomen publiek liet De Roover in Appelterre duidelijk verstaan dat het dringend tijd wordt dat we het confederalisme realiseren. Langer wachten betekent de Vlaamse welvaart op het spel zetten. Over de boodschap was weinig discussie, maar over de strategie om dit te bereiken, werden toch wel wat vragen gesteld. De Roover opende zelf te discussie door te stellen dat het Vlaams Belang wel de juiste analyse maakt, maar niet de juiste oplossingen naar voor schuift.

‘De partij verkoopt illusies en dat is gevaarlijk. Na de verkiezingen betaal je daar een dure prijs voor’, liet hij zich ontvallen. ‘Ik ken geen enkel voorstel van het Vlaams Belang dat onze welvaart bevordert’, ging hij verder. ‘Kan het Vlaams Belang ons helpen bij de Vlaamse welvaart en de Vlaamse autonomie? Het antwoord is nee!’ ‘Nooit zal een Vlaams Belanger minister worden. Dat is misschien schandalig, maar het is zo.’

Over de Vlaamse onafhankelijkheid liet Peter De Roover zich een heel stuk genuanceerder uit dan dertig jaar geleden. ‘Ik ben intussen een realpolitieker geworden. Ik wil iets realiseren en wens niet bij dromen te blijven.’ De fractieleider wou het eigenlijk niet meer over onafhankelijkheid hebben: ‘Welk land is nu nog onafhankelijk? Zelfbestuur past beter.’ Als we zelfbestuur willen – aldus De Roover – dan zal enkel een stem voor de N-VA het verschil maken.

Uit de Grote Peiling van HLN en VTM Nieuws blijkt dat 52% van de Vlamingen vindt dat Vlaams Belang en N-VA samen een Vlaamse regering moeten vormen als ze daarvoor genoeg stemmen halen bij de verkiezingen in juni. Driekwart van de N-VA-kiezers vindt dat De Wever die sprong moet wagen.

Julien Borremans