©De Lobelle Danny

Melle en Merelbeke gaan vanaf 1 januari 2025 verder als fusiegemeente onder de naam Merelbeke – Melle.

Dat is dinsdagavond officieel beslist na een erg nipte stemming.

De gemeenten Melle en Merelbeke fusioneren op 1 januari 2025 en zullen voortaan als Merelbeke-Melle heten. Uit een shortlist van maar liefst 2.140 voorstellen werd de nieuwe naam gekozen.

“We willen onze sterke identiteiten bewaren”

Inwoners van Melle en Merelbeke konden van 23 oktober tot en met 7 november hun idee voor een nieuwe naam van de fusiegemeente voorstellen. Een selectiecomité ging daarmee aan de slag. Het selectiecomité koos vier namen uit een lange lijst van voorstellen. Ze deden dat op basis van een aantal criteria. De voorgestelde namen moesten zowel technisch werkbaar zijn als inhoudelijk een sterk verhaal hebben. De criteria wogen bij het ene voorstel al sterker door dan bij het andere. Zo raakten Mellebeke, Schelderode, Merelbeke-Melle en Melle-Merelbeke door de selectie. Het zijn de gemeenteraden die de eindbeslissing namen. Zij bogen zich in een gezamenlijk overleg dinsdagavond over de voorgestelde namen. De verschillende politieke fracties willen een gedragen voorstel als nieuwe naam. Uiteindelijk kwam Merelbeke-Melle uit de bus.

Geen enkel voorstel haal een meerderheid bij de eerste ronde. De tweede ronde ging nog tussen Schelderode en Merelbeke-Melle. Uiteindelijk kozen de gemeenteraden met 24 stemmen voor Merelbeke-Melle. 23 gemeenteraadsleden zagen liever Schelderode.

Met deze naam maken we bewust de keuze om herkenbaar te zijn en te blijven voor onze inwoners, licht burgemeester Filip Thienpont (Merelbeke) toe. Melle en Merelbeke zijn twee sterke identiteiten en die willen we bewaren, vult burgemeester Dirk De Maeseneer (Melle) aan. Al had ik liever een groter verschil gezien in de stemming.