‘Project Thule’ en Tomas Boutens na ‘feestje’ in Viane door rechtbank vrijgesproken: ‘Geen sprake van privémilitie.’

Viane/Oudenaarde. De correctionele rechtbank in Oudenaarde heeft ex-militair Tomas Boutens, samen met zestien medeverdachten van ‘Project Thule’, vrijgesproken. Ze werden verdacht van het vormen van een privémilitie met als doel om het land te destabiliseren. Maar de rechter achtte de feiten niet bewezen.

Op 20 december 2020 viel de politie binnen in een clublokaal in de Orangerie te Viane omdat er een joelfeest aan de gang was. Een joelfeest is een heidens winterfeest dat de zonnewende viert. De toen geldende coronamaatregelen werden niet nageleefd. Volgens gerechtelijke bronnen waren de aanwezigen – die allen in het zwart waren gekleed – aan het oefenen met kruisbogen. Volgens het parket waren er toen genoeg aanwijzingen voor het vervolgen van de betrokkenen wegens een overtreding op De wet op de privémilities.

De aanwezigen waren allemaal lid van ‘project Thule’, een identitaire groep van militanten en gewezen militairen. ‘Bij het Ocad, de overheidsdienst die extremisme in kaart brengt, staat Tomas Boutens (42) uit Denderleeuw bekend als ‘haatpropagandist’ en ‘potentieel gewelddadige extremist’.

In 2006 werd Boutens opgepakt omdat hij met zijn organisatie ‘Bloed, Bodem, Eer, Trouw’ aanslagen plande. Hij werd tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor terrorisme, bendevorming en verboden wapenbezit. In augustus 2022 kwam project Thule nog in het nieuws omdat ze gevraagd werden om voor de beveiliging van Frontnacht – een muziekfestival aan de vooravond van de IJzerwake – te zorgen.

Tomas Boutens omschreef Project Thule als een ‘vereniging met een Vlaams gezinde inslag’. Volgens hem is zijn mening niet strafbaar. ‘Het is compleet absurd om te veronderstellen dat wij met kruisbogen aanslagen zouden plegen’, liet Boutsen zich ontvallen. Verder benadrukte de gewezen militair dat Project Thule uitstappen met het gezin plant, zorgt voor het ordelijk verloop van manifestaties en evenementen en zelfs ging helpen bij de zware overstromingen in Verviers.

Voor Tomas Boutsen werd 26 maanden effectieve gevangenis gevorderd. Voor de andere beklaagden werd van 6 tot 18 maanden gevraagd. Alle beklaagden werden vrijgesproken. Eén van de beklaagden kreeg een fikse geldboete van 800 euro voor het bezit van een busje pepperspray.

Julien Borremans