© provincie Oost-Vlaanderen

Van vrijdag 19 tot zaterdag 7 uur: extra alcohol- en drugscontroles in Oost-Vlaanderen

Op vrijdag 8 december 2023 is het Verkeersveilige Nacht in Oost-Vlaanderen. Vanaf 19 t.e.m. 07  uur de dag erna worden er op meer dan 100 plaatsen in de provincie extra alcohol- en drugscontroles uitgevoerd. Met deze jaarlijks terugkerende actie tijdens de BOB-campagne willen de initiatiefnemers – de gouverneur van Oost-Vlaanderen i.s.m. de lokale politiezones en de federale politie de gevaren van alcohol – en druggebruik in het verkeer blijven aankaarten.

“In de eerste 9 maanden van dit jaar werden in Oost-Vlaanderen 631 rijbewijzen ingetrokken na een positieve speekseltest. In 2022 werden er in onze provincie in totaal 692 ongevallen met een bestuurder onder invloed van alcohol vastgesteld. Dat is het hoogste cijfer sinds 2017. Sensibiliseren en controleren blijft dus noodzakelijk om de maatschappelijk bewustwording te verhogen. Tijdens de Verkeersveilige Nacht op 8 december, een actie die we bewust op voorhand aankondigen, worden daarom extra controles ingericht”, zegt Carina Van Cauter, de gouverneur van Oost-Vlaanderen. “Twee jaar geleden zijn we in onze provincie gestart met een proefproject om in de mate van het mogelijke bij elk verkeersongeval waarvoor men opgeroepen werd een drugstest af te nemen. Sindsdien is er door de FOD Justitie sterk geïnvesteerd in de beschikbaarheid van drugstesten. Waar dit er in 2020 nog 36.000 waren, zijn er vandaag 100.000 testen beschikbaar. Er wordt nu ook verplicht bij elk ongeval gecontroleerd op drugsgebruik, tot voor kort was enkel een alcoholtest verplicht. Een goede zaak, want hierdoor verhoogt niet alleen de pakkans, maar krijgt de maatschappij ook een correct beeld van de werkelijke omvang van de problematiek.”