© provincie Oost-Vlaanderen

Resultaten extra alcohol- en drugscontroles in Oost-Vlaanderen

Afgelopen nacht en ochtend vond de 27ste editie van de Verkeersveilige Nacht Oost-Vlaanderen plaats. Lees meer via deze link. Op meer dan 100 plaatsen in de provincie werden extra alcohol- en drugscontroles georganiseerd. De resultaten: 2,1 % van de gecontroleerde bestuurders had te veel gedronken, 0,6% legde een positieve speekseltest af en reed dus onder invloed van drugs.

De Verkeersveilige Nacht Oost-Vlaanderen is een jaarlijks terugkerend initiatief van de gouverneur van Oost-Vlaanderen i.s.m. de lokale politiezones en de federale politie. Door vooraf te sensibiliseren en finaal te controleren willen ze de gevaren van alcohol- en druggebruik in het verkeer blijven aankaarten. Afgelopen nacht en ochtend werden op meer dan 100 plaatsen door 244 politiemensen alcohol- en drugscontroles georganiseerd. In totaal werden 6398 bestuurder gecontroleerd op alcoholgebruik: 132 personen hadden te veel gedronken. Dat is 2,1 % van het totaal aantal gecontroleerde bestuurders en een lichte stijging tegenover de actie van vorig jaar. Toen blies 1,8 % van de gecontroleerde bestuurders positief. Er werden ook 3724 bestuurders gecontroleerd op sturen onder invloed van drugs: 24 personen legden een positieve speekseltest af. Dat is 0,6 % van het totaal aantal gecontroleerde personen en een opvallend laag percentage.

Dit zijn hoopgevend cijfers, maar het werk is niet af”, reageert gouverneur Carina Van Cauter. “De effecten van alcohol en drugs op ons rijgedrag worden nog te vaak geminimaliseerd, maar deze stoffen verstoren de functies van je hersenen, waardoor je niet meer hetzelfde concentratie-, reactie- of waarnemingsvermogen hebt. Dat kan fatale gevolgen hebben in het verkeer, voor de chauffeur zelf, maar ook voor anderen. We zullen dus ook in de toekomst dergelijke acties blijven organiseren, want sensibiliseren en vervolgens controleren werkt. Ik bedank de politiediensten voor hun inzet tijdens deze actie, alsook de lokale besturen om zoveel middelen te willen inzetten voor verkeersveiligheid, en het parket, dat een absolute prioriteit maakt van de gevaren van alcohol en drugs in het verkeer.”