Daniel (67) legt klacht neer bij het Vlaams Mensenrechteninstituut tegen de stad wegens discriminatie rolstoelgebruikers. Schepen van Trimpont reageert.

‘De stad Geraardsbergen levert geen enkele inspanning om enkele parkeerplaatsen te voorzien voor rolstoelgebruikers.’

Geraardsbergen. Daniel Van Osta heeft een klacht tegen de stad Geraardsbergen bij het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) neergelegd wegens discriminatie van de rolstoelgebruiker om vlot en comfortabel deel te kunnen nemen aan alle sociale, culturele en commerciële activiteiten. ‘De stad Geraardsbergen levert geen enkele inspanning om enkele parkeerplaatsen te voorzien voor rolstoelgebruikers’, stelt Daniel. ‘Intussen zijn er wel gesprekken met de stad Geraardsbergen geweest’, laat schepen voor Mobiliteit Fernand Van Trimpont weten.

Daniel Van Osta dringt al geruime tijd aan op bredere parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. ‘De huidige parkeerplaatsen zijn te smal voor mensen die van de wagen in de rolstoel moeten en omgekeerd’, vertelt de Geraardsbergenaar. Hij vraagt al geruime tijd zonder succes naar bredere parkeerplaatsen in de winkelstraten en op de markt.

Discriminatie
Maar Daniel blijft op zijn honger zitten. ‘Ik kreeg geen concreet teken dat de stad Geraardsbergen van mijn vraag werk wil maken. Daarom heb ik bij het VMRI een klacht neergelegd wegens discriminatie van de rolstoelgebruiker. De stad Geraardsbergen ontzegt de rolstoelgebruiker de kans om op een comfortabele en vlotte manier deel te nemen aan alle sociale, culturele en commerciële activiteiten.’ Volgens Daniel verwijst het VMRI daarvoor naar de VN-resolutie in verband met het integratiebeleid van mindervaliden.

Het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) ijvert voor gelijke kansen voor alle burgers en maakt beleidsmakers en de bevolking meer vertrouwd met de mensenrechten. Als slachtoffer van discriminatie kan je eventueel beroep doen op bemiddeling en oordeelvorming van de geschillenkamer. Het VMRI is een onafhankelijk instituut die bijzondere aandacht geeft aan inclusie van en toegankelijkheid voor de personen met een handicap in de samenleving.

Intussen is er tussen het VMRI en de stad Geraardsbergen op 6 december een gesprek geweest. Daniel Van Osta werd door de dienst Mobiliteit op 13 december uitgenodigd voor een gesprek. Dat laat Fernand Van Trimpont weten.

De flamboyante Geraardsbergenaar zou daarbij reeds vijf mogelijk parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers hebben voorgesteld: één in respectievelijk de Grote straat, aan de ingang van de parking van de Fun, aan de Sasweg en twee brede parkeerplaatsen aan de kerk op de markt. Volgens Daniel zou dat geen probleem zijn en zou het voorstel aan de bevoegde schepen worden voorgelegd.

85 parkeerplaatsen voor gehandicapten
Volgens schepen Van Trimpont zou tijdens het gesprek met Daniel uitgelegd zijn dat er op dit ogenblik plannen worden getekend om de winkelstraten te herinrichten. ‘Hierbij zullen de goede locaties voor mindervalidenparkeerplaatsen in kaart worden gebracht en volgens de wettelijke normen worden ingericht. Nieuwe parkeerplaatsen worden nu reeds systematisch volgens de normen ingericht. Als straten opnieuw worden aangelegd of nieuwe asfalt of beton krijgen, worden de vakken ook aangepast’, aldus de bevoegde schepen.

Wanneer er een aanvraag komt voor een nieuwe parkeerplaats voor personen met een handicap wordt deze behandeld door de werkgroep verkeer, bestaande uit dienst mobiliteit, politie en technische dienst van de stad.  ‘Op dit ogenblik zijn er in het stadscentrum 85 parkeerplaatsen voor personen met een handicap, waarvan 55 in het stadscentrum. Daarenboven kunnen in Geraardsbergen mensen met een parkeerkaart voor personen met een handicap op elke parkeerplaats in de stad onbeperkt en gratis parkeren, behalve op de shop&go-plaatsen. Daar kunnen ze maximum 30 minuten parkeren’, besluit de bevoegde schepen.

Of dit antwoord voor Daniel Van Osta volstaat, is zeer de vraag. Hij houdt voet bij stuk: ‘indien er geen snelle oplossing komt, zal het VMRI mijn klacht verder behandelen. In dit geval dreigt de stad een veroordeling op te lopen. Ik doe dit niet enkel voor mij, maar voor alle mindervaliden van deze stad.’

Julien Borremans