Laura Lanckman (17) Belgisch kampioen thaiboksen

'Thaiboksen is mijn passie. Ik train elke dag drie uren.’

Schendelbeke. Vorig weekend veroverde Laura Lanckman (17) de Belgische titel thaiboksen bij de jeugd in het Gentse Kuipke. Vorig jaar won de jonge vechter ook al de titel. Mihnea Maes, Senna Van Dooren en Millan Winne werden ook Belgisch kampioen. Nico Wauters haalde de halve finale. Laura wil nog meer titels halen en kampen winnen, maar wil ook een diploma hoger onderwijs halen.

Laura is pas 17 en niet aan haar proefstuk toe. Ze traint al meer dan drie jaar heel intensief. ‘Thaiboksen is mijn passie. Ik train elke dag drie uren. In de vakantie kan dat oplopen tot twee trainingen per dag’, geeft de jonge heldin mee. Waar haalt ze de motivatie? ‘Ik train in een steengoede club. Ik word er professioneel begeleid en de trainers weten me keer op keer te motiveren en voor te bereiden op de wedstrijden’, laat Laura verstaan.

Ze heeft ambitie om nog meer titels te halen en kampen te winnen. Eind februari gaat ze naar Engeland voor een internationale confrontatie. Ze heeft al verschillende wedstrijden met succes in het buitenland afgewerkt. Ze wil figuurlijk en letterlijk doorstoten.

Laura zit in het laatste jaar wetenschappen wiskunde in het atheneum van Geraardsbergen. Ze kan alvast rekenen op de steun en de sympathie van heel wat leerlingen en leerkrachten. Na haar kampioenstitel werd ze door de directie in de bloemetjes gezet.

Volgend jaar wil ze hogere studies doen. ‘Ik heb nog geen definitieve keuze gemaakt, maar het moet combineerbaar zijn met mijn sport’, geeft ze nog mee. ‘Zolang mijn punten op school goed zijn, mag ik van mijn ouders er voluit blijven gaan.’

Laura komt uit een heel ondernemende, warme en sportieve familie. Ook thuis heeft ze een sportruimte waar ze zich kan uitleven.

Spil achter de schermen
Sandu Gym Muaythai is een bijzonder succesvolle club. Er worden trainingen in zowel Voorde als Ninove georganiseerd. Afgelopen weekend was Laura niet de enige die de bloemen in ontvangst mocht nemen. Ook Mihnea, Senna en Millan vielen in de prijzen. In oktober 2023 werd Gianny De Leu voor de vierde keer wereldkampioen thaiboksen. Veertig wedstrijden op rij is de afgetrainde atleet ongeslagen. Sandu Gym Muaythai vormt een echte broeihaard van kampioenen. Internationaal krijgt de club steeds meer naam en faam.

De spil achter de schermen vormt zeker Sandu Viziru. Hij is niet alleen trainer, maar ook bezieler en oprichter van de club. Twintig jaar geleden vertrok hij vanuit Roemenië naar België. ‘Ik verloor op jonge leeftijd mijn vader. Mijn moeder werd ernstig ziek en we beslisten om haar in België te laten behandelen. Mijn moeder heeft het toch niet gehaald. Ik was pas achttien jaar toen ik besliste om toch in België mijn kansen te wagen’, vertelt Sandu Viziru. Hij leerde Nederlands op de werkvloer en leerde een vak. Momenteel is hij werfleider.

Intussen heeft hij een club opgericht. In Ninove trainen de recreanten. In Voorde gaan de competitietrainingen door. Sandu heeft naast zijn woning een trainingscentrum gebouwd. Daar wordt dagelijks getraind. ‘Als je de wereldtop wilt bereiken dan moet je bijzonder hard trainen en dat doen we ook’, voegt hij eraan toe. In de week wordt er drie tot vier uur per dag getraind en in het weekend komt daar nog wat extra bij. Sandu ging intussen al talloze keren naar Thailand om de kneepjes van de sport volledig te beheersen.

Voor meer info: https://www.sandugym.be/

Julien Borremans