Petra De Sutter en Nicole De Moor bedanken jeugdwerkers in Merelbeke voor noodopvang asielzoekers

Een bezoek aan Centrum voor Jeugdtoerisme Ten Berg in Merelbeke

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor en vice-eersteminister Petra De Sutter brachten woensdag een bezoek aan Centrum voor Jeugdtoerisme Ten Berg in Merelbeke. Daar worden sinds begin december tot begin februari, asielzoekers in familieverband tijdelijk opgevangen. De staatssecretaris en de vice-eersteminister willen de jeugdsector bedanken voor hun solidariteit.

In september sloegen Vlaams minister van jeugd Benjamin Dalle en staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor de handen in elkaar om tijdelijke noodplaatsen te organiseren. Naast jeugdsites van de Vlaamse overheid, lanceerde minister Dalle een oproep aan het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT), om te bekijken welke mogelijkheden er zijn bij de uitbaters van private jeugdverblijven en hostels. Tal van jeugdverblijven reageerden positief op die oproep.

In totaal zullen deze winter zeven CJT-jeugdcentra gebruikt zijn voor noodopvang voor asielzoekers. Het gaat in totaal om 310 plaatsen. In Ten Berg in Merelbeke gaat het om 30 plaatsen. De plaatsen kaderen in het Winterplan en worden de komen weken afgebouwd. Dat was zo voorzien omdat de jeugdcentra vanaf het voorjaar opnieuw ten volle benut worden voor het jeugdwerk.

Hierbij quotes van de staatssecretaris en de vicepremier

Staatssecretaris Nicole de Moor: ‘Het is fantastisch hoe de jeugdsector zich solidair opstelt. Met hun bijdrage hebben we deze winter broodnodige extra plaatsen gehad om gezinnen en kinderen op te vangen. Grote dank aan minister van jeugd Benjamin Dalle en de jeugdsector om mee de handen uit de mouwen te steken!’

Vicepremier Petra De Sutter: ‘Ik ben onder de indruk en wil oprecht jeugdwerkers uit dit jeugdverblijf en de buurt danken. Ik vind deze relatief kleinschalige manier van opvang inspirerend. Het toont aan dat er solidariteit in ons land als het gaat over de opvang van asielzoekers.’