Vlaams Belang vraagt de onmiddellijke stopzetting van het uitdelen van bouwvergunningen in overstromingsgevoelig gebied

Geraardsbergen. Burgemeester Ann Panis (Open Vld) wil zo snel mogelijk de werken aan de stuwen op de Dender verderzetten. ‘Intussen blijft het stadsbestuur bouwvergunningen uitdelen aan projectontwikkelaars voor wooncomplexen in overstromingsgevoelig gebied’, meent gemeenteraadslid Krist Matthys (Vlaams Belang). ‘Het Vlaams Belang vraagt de onmiddellijke stopzetting van het uitdelen van bouwvergunningen in overstromingsgevoelig gebied en de verharding van de bodem.’

Burgemeester Ann Panis verklaarde op de nieuwjaarsreceptie van haar partij om zo snel mogelijk de werken aan de stuwen te hervatten. ‘Na 14 jaar stilstand beweren dat de stuwen en sluizen van Geraardsbergen vernieuwd zullen worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober is kiezersbedrog. Open VLD probeert de mensen een rad voor ogen te draaien. Het dossier zit al jaren muurvast’, laat Krist Matthys zich ontvallen. ‘Het enige wat burgemeester Ann Panis, provinciegouverneur Carina Van Cauter en de verantwoordelijke minister Lydia Peeters doen, is een zoveelste praatronde opstarten. Intussen lopen de huizen van onze mensen onder water.’

Volgens het Vlaams Belang zou burgemeester Panis beter actie ondernemen op terreinen waar ze wel invloed op heeft: ‘Het stadsbestuur moet stoppen met bouwvergunningen in overstromingsgevoelig gebied af te leveren aan allerlei projectontwikkelaars. Onlangs werd er weer een omgevingsvergunning vernietigd door de provincie. Het ging om 16 woningen in verkaveling Taalmeers in Goeferdinge, in overstromingsgevoelig gebied.’

Ook het woontorencomplex bij de voormalige Wibra of de woontorens aan de Stadsweg en Oudenaardsestraat liggen in overstromingsgevoelig gebied. ‘Het stadsbestuur heeft meer interesse in de belangen van projectontwikkelaars dan in de belangen van haar burgers. Bovendien krijgt iedereen in Geraardsbergen te horen dat hij geen verhardingen mag aanbrengen, zodat het water beter in de bodem kan doordringen om wateroverlast te voorkomen. Maar het stadsbestuur neemt zelf het initiatief om in Geraardsbergen een kazerne te laten bouwen met tientallen hectares verharding. Onze mensen verdienen beter dan dit incompetente stadsbestuur’, besluit Krist Matthys.

Julien Borremans