Enora Van Grembergen (16) zit in de finale van Topmodel België: ‘Ik kreeg al verschillende contracten aangeboden.’

Idegem. Enora Van Grembergen (16) uit Idegem is finaliste van Topmodel België. Na een flinke selectie uit meer dan 200 kandidaten behoort Enora tot het kransje van de beste tien modellen. Zes april is de finale. En of ze kans maakt. Daarna wacht haar mogelijks een succesvolle carrière als topmodel.

De organisatie gaat uit van Jeremy Urban, de grote man achter Topmodel International. Hij is op zoek naar jong talent om in de modellenwereld te lanceren. Enora nam deel aan een preselectie: ‘Ik zag op Instagram plots een uitnodiging staan om deel te nemen aan de wedstrijd. Ik dacht: ‘ik zal even deelnemen voor de grap.’ Ik moest foto’s, mijn lengte en gewicht doorsturen. Wat later kreeg ik een mail dat ik geselecteerd was.’ Enora was in de wolken, want het is al van kindsbeen een droom om model te worden.

De catwalk
Elona werd uitgenodigd voor een fotoshoot. Ze kreeg groen licht om deel te nemen aan de halve finale. ‘De halve finale bestond uit een défilé. Daarvoor moest ik verschillende keren naar Bergen om te repeteren. Daar kreeg ik lessen in de modeshow en werd ik geleerd hoe ik moest stappen op de catwalk. Ook de eindpose is belangrijk.’ De halve finale ging door in San Marco Village, een gerenommeerde evenementenhal in Schelle.

Tijdens de halve finale moest Enora tweemaal de catwalk op. ‘De eerste keer defileerde ik in jeansoutfit. De tweede parade werd het thema zwart-wit uitgespeeld. Ik droeg toen een zwart kleedje.’ Enora werd beoordeeld door een internationaal geselecteerde jury van topmodellen, maar er werd ook een televoting georganiseerd. Ook het publiek kon stemmen. De halve finale werd gepresenteerd door Justine De Jonckheere – Miss België 2011 – en Virginie Claes, Miss België 2006. Enora moest zich ook voorstellen: ‘Gezien de organisatie, moest ik me voorstellen in het Frans, maar ik schakelde over naar Engels. Dat liep vlot.’ De jonge kandidate uit Idegem voelt zich in dat wereldje als een vis in het water.

Het evenement kan op ruime belangstelling rekenen. Er zat ruim 1000 mensen in de zaal. Maar ook de pers en heel wat modellenbureaus staan op de eerste rij. ‘Ik kreeg intussen al verschillende mails met voorstellen voor een contract. Daar ben ik nog niet op ingegaan. Ik wil me eerst focussen op de wedstrijd. Daarna zien we wel.’

Ambitieus
De jonge Enora is ambitieus. Ze loopt school in het Atheneum van Geraardsbergen. Daarna wil ze stewardess worden. ‘Dat ligt zowat in de lijn van mijn dromen.’ Ze wil het ijzer smeden terwijl het heet is. ‘Ik heb me intussen ook ingeschreven voor de schoonheidswedstrijd Miss Grace Benelux.’

De wedstrijd mag dan al veel van de kandidaten vergen, wie bij de eerste vijf eindigt, kan reken op heel wat belangstelling. ‘De eerste vijf kandidaten maken samen met de topmodellen een reis naar Saint-Tropez, waar o.a. een fotoshoot wacht. Daarna wachten de laureaten verschillende campagnes voor kledingwinkels.’

Enora investeert heel veel in haar uiterlijk. ‘Ik wil er goed uitzien. Ik moet dan ook regelmatig naar de kapper. Ook mijn nagels moeten nu en dan worden bijgewerkt. Ook de kledij is belangrijk. Ik let ook wel wat op mijn eten.’ Intussen houdt het toekomstig model haar conditie op peil door ieder week te dansen bij de Macota Majorettes uit Idegem. ‘Op maandagavond dans ik met mijn mama. Op woensdagnamiddag geef ik les aan de kleintjes.’

‘Als je een topmodel wil worden moet je er niet alleen topfit uitzien, maar moet je je ook presenteren.’ Enora worstelde wat met haar lengte: ‘Om deel te nemen aan de wedstrijd moet je 1.70 meter groot zijn, maar ik ben 3 centimeter kleiner.’ Toch werd ze geselecteerd.

Enora wil het ijzer smeden als het heet is: ‘Als ik na de wedstrijd een contract krijg aangeboden, dan hap ik toe.’

Julien Borremans