Karolien Matthys verrassend Belgisch kampioene driebanden

Geraardsbergen/Aalst. Zaterdag 13 januari werd Karolien Matthys (50) verrassend Belgisch kampioen driebanden. Ze versloeg de twee topfavorieten Danielle le Bruyn en Jaimie Buelens. Karolien behaalde reeds een Belgische titel en verschillende medailles op het Europees Kampioenschap.

Karolien Matthys verraste vriend en vijand door op 13 januari Belgisch kampioen driebanden te worden. Driebanden is een vorm van carambolebiljart. De speelbal moet minimaal drie keer tegen één van de randen van de tafel botsen voor hij de tweede aanspeelbal raakt.

Karolien is niet aan haar proefstuk toe. In april 2022 werd ze tweede op het Europees Kampioenschap Biljart voor dames in het vrij spel in Oostenrijk. In 2013 behaalde ze zilver. In 2017 ging ze met een gouden medaille naar huis en in 2018 bevestigde ze haar hoog spelniveau met brons. Voordien behaalde Karolien Matthys al eens een Belgische titel, maar dan in het vrij spel carambole.

Matthys groeide op met biljart. Op haar dertiende had ze al een keu in haar handen. De eerste stoten leerde ze van haar broer. Haar ouders hadden een biljartzaal. Op negentienjarige leeftijd legde Karolien voor vijftien jaar de keu aan de kant: ‘Eerst was er de school en nadien het werk. Ik heb ook drie kinderen en die gingen uiteraard voor. Nadien ben ik met een eigen zaak gestart.’

Zestien jaar geleden ontdekte de Belgisch kampioene met succes opnieuw haar oude liefde. ‘Ik heb hard moeten knokken om op dit niveau te komen’, weet ze. Karolien oefent drie keer per week. ‘Ik moet constant werken aan mijn techniek en om mijn spelniveau op peil te houden.’ Biljarten vraagt een hoge mate van concentratie. Het is belangrijk dat ze fysiek scherp staat. ‘Daarom ga ik regelmatig lopen en fietsen.’

Karolien Matthys is afkomstig uit Edingen maar woont in Aalst, maar is aangesloten bij K.B.C. Ons Huis, een biljartclub in Geraardsbergen. Deze biljartclub heeft haar lokalen in de Visstraat te Geraardsbergen. ‘Ik leerde de club door mijn broer kennen. Ik ben hier blijven spelen.’ Karolien oogt nog jong en topfit. Ze hoopt nog enkele medailles te halen.

Julien Borremans