Acht Oost-Vlaamse ondernemers ontvangen het UNIZO authenticiteitslabel “Handmade in Belgium”

Waaronder HOIHOI uit Gijzenzele

Met het authenticiteitslabel ‘Handmade in Belgium’ (HIB) wil UNIZO het ambacht op een positieve manier in de kijker zetten. De HIB-community is sinds vorige week acht nieuwe leden rijker. Het gaat om HOIHOI uit Gijzenzele, Dierkens H&E uit Evergem, Laswerken Piet Andries uit Sint-Laureins, de IJsster uit Drongen, Diclya uit Oudenaarde en om de Gentse bedrijven Stadsbrouwerij Artevelde, Reseat en Flan de Gand. De uitreiking van de labels vond plaats in de Gentse Stadsbrouwerij Artevelde in het bijzijn van Leentje Grillaert, tweede gedeputeerde van Provincie Oost-Vlaanderen, bevoegd voor onder meer middenstand en EROV.

Dankzij het authenticiteitslabel Handmade in Belgium (HIB), uitgereikt door UNIZO, krijgt de consument de garantie dat het product ambachtelijk en met liefde gemaakt is. Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Een jury van ondernemers en experts kent dit label toe. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben, moet het product minstens 50% ‘handmade’ zijn, een zekere nutsfunctie hebben en de handtekening van de maker dragen.

De zeven nieuwe HIB-labelhouders zijn actief in uiteenlopende sectoren:
  • Gentse Stadsbrouwerij Artevelde is een microbrouwerij in het hart van Gent die Arteveldebier brouwt. Het bier is geïnspireerd door Jacob Van Artevelde, een bezielde lakenhandelaar en een staatsman met een brede visie en een rebels kantje.
  • Bij Reseat uit Gent kan je terecht voor het herstofferen van meubels, kussen op maat en voor sierkussens.
  • Flan de Gand maakt bak- en hapklare mixen voor traditionele Gentse vlaaien.
  • In Gijzenzele vind je HOIHOI waar je schoenen, tassen en fijne lederwaren kan laten restaureren.
  • Dierkens H&E uit Evergem maakt houten buitenspeeltuigen.
  • Laswerken Piet Andries uit Sint-Laureins is specialist in laswerken, van studie over productie tot montage
  • De Ijsster BV uit Drongen maakt al veertig jaar ambachtelijk gedraaid ijs en lekkere ijstaarten.
  • Diclya uit Oudenaarde produceert onderhoudsvriendelijke tapijtlopers voor de keuken, badkamer of gang.