Windmolen windturbine
®Sophie Richez - archiefbeeld windturbine

Stad geeft negatief advies voor bouw van twee windturbines na 177 bezwaarschriften

Het College van burgemeester en schepenen nam op maandag 5 februari 2024 een beslissing tot ongunstig advies aan het departement omgeving omtrent de twee aangevraagde windturbines langs de N28 van Engie op het oud industriepark en in de ernaast liggende weiden in Ninove .

De stad Ninove moest enkel advies geven over het dossier, het departement Omgeving van de Vlaamse overheid beslist uiteindelijk over het al dan niet verlenen van de vergunning. De stad Ninove moest ook het openbaar onderzoek organiseren. Er werden intussen 133 analoge bezwaarschriften en 44 digitale bezwaren ingediend waaronder twee petities met 251 ondertekenaars en 81 ondertekenaars.

Het Ninoofse stadsbestuur geeft een ongunstig advies voor de bouw van de twee windturbines. “Het dossier van de aanvrager Engie overtuigt geenszins . De twee windturbines komen dermate dicht tegen de woningen in Ninove zodat enkel een uitermate ongunstig advies passend is”, zegt schepen Katie Coppens (Vooruit Ninove), bevoegd voor ruimtelijke ordening.

Schepen Leefmilieu Stijn Vermassen (Vooruit Ninove): “ De windturbine stroken niet met een goede ruimtelijke ordening; de impact op mens, gezondheid, landschap, natuur is immens door te nabijheid van de stadskern.”

Het ongunstig advies is gesteund in hoofdzaak op volgende argumenten

· De goede ruimtelijke ordening wordt geschaad nl.:

§ het project ENG1 bevindt zich binnen een bestaand ruimtebeslag maar in een oud industriegebied, niet gebufferd door een groenbuffer. Doordat de afstand tot bestaande woningen (minder dan 300 meter) en woongebieden klein is het aantal gehinderden hoog.

§ Het project ENG 2 bevindt zich niet in een bestaand ruimtebeslag maar in weiden in agrarisch gebied

§ het project voldoet niet aan de reglementering inzake clustering en bundeling van windturbines. Het project voldoet niet aan de omzendbrief.

§ de aanvraag kan niet voor gunstig advies in aanmerking komen zoals vastgesteld bij de beslissing van de gemeenteraad van 13 september 2018 omdat de projectlocaties zich niet binnen de winwinningsgebieden van het Energielandschap Denderland bevinden

§ momenteel is de Abdijkerk (beschermd monument) een baken en landschappelijk herkenningspunt als je de stad Ninove nadert en dit vanuit alle windrichtingen. Vergeleken met de windturbines zal dit landschappelijk herkenningspunt in het niets verdwijnen en zal hét kenmerk van de stad Ninove, nl. de scheve toren van de Abdijkerk verwaarloosbaar zijn waardoor de schoonheidswaarde en het typische landmerk verdwijnt. De geplande windturbines hebben een dermate impact op het landschap door hun hoogte in de onmiddellijk omgeving (minder dan 300 meter) van landelijke bebouwing en open landschap dat ze een ernstige verstoring zullen geven in plaats van een meerwaarde.

§ door het ontbreken van de gegevens over het oorspronkelijk omgevingsgeluid kan de grootte van de negatieve impact op de geluidsdruk voor de omwonenden niet berekend of geobjectiveerd worden. Bovendien blijkt uit de geluidsstudie dat zowel overdag als in de avond- en nachtperiode de leefkwaliteit wat betreft geluidsdruk voor de omgeving negatief beïnvloed zal worden.

§ door de nabijheid van de binnenstad van Ninove is het aantal gehinderden onverantwoord hoog (de helft van gebouwen/woningen van de binnenstad van Ninove) met uitbreiding naar Meerbeke en Roosdaal liggen binnen de 4 uur slagschaduw/jaar, waaronder enkel scholen. Bovendien toont de slagschaduwstudie aan dat voor slagschaduwgevoelige objecten de mate van overschrijding van Vlarem II dermate hoog is dat de windturbines veel zullen moeten stilstaan en de rentabiliteit in vraag wordt gesteld.

§ de effecten op de natuur inzonderheid de fauna werden onvoldoende onderzocht. Enkel de negatieve effecten op de broedkolonies van de blauwe reiger werden onderzocht en niet de andere broedende vogelsoorten . De natuurstudie is onvolledig.

§ De impact op mens, gezondheid, landschap, natuur en biodiversiteit valt niet te verantwoorden; dat hier het voorzorgsprincipe moet gehanteerd worden onder de vorm van een ongunstig advies.