Ontbinding vzw Weerbaar Geraardsbergen zorgt voor commotie en zenuwachtigheid

Rurik Van Landuyt: ‘Ontbonden of ruzie in het huishouden?’

Geraardsbergen. De vzw Weerbaar Geraardsbergen is in ontbinding en vereffening. In december 2023 verscheen de akte reeds in het Staatsblad. Een grote verrassing is het niet. We werden voordien al op de hoogte gebracht van het nieuws. Nieuw is wel dat Rurik Van Landuyt – schepen van o.a. Economie en Tewerkstelling – het nieuws zelf aan de media bekend maakte. ‘Betekent dit dat partij Weerbaar Geraardsbergen is ontbonden of is er gewoon ruzie in het huishouden?’ vraagt de Open Vld-schepen zich in een mail af.

Schepen Rurik Van Landuyt werd door een kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen – zo omschrijft hij zichzelf – op de hoogte gebracht. ‘Misschien aan bevriende journalisten eens vragen of ze dit eens kunnen publiceren’, gaf de man in een mail aan Van Landuyt mee.

In december 2023 verscheen er in het Staatsblad een akte waarin de vzw Weerbaar Geraardsbergen (WG) in vereffening en ontbinding gaat. Volgens Luc Swartebroeckx van WG heeft dit te maken met het feit dat twee van de drie leden van de Raad van Bestuur ontslag hebben genomen. Patrick Coone is verhuisd en woont in West-Vlaanderen.

Ongepolijste communicatie
Andy Vanbellinghen verliet Weerbaar Geraardsbergen in juli vorig jaar met slaande deuren. Hij kon zich niet meer vinden in de communicatie van voorzitter Luc Swartebroeckx. ‘In zijn uitspraken op de sociale media speelt de voorzitter veel te veel te man. Hij wordt steeds populistischer. Ik kan mezelf niet meer terugvinden in dit soort communicatie’, liet Andy Vanbellinghen weten.

Weerbaar Geraardsbergen is een burgerplatform ‘waar alle burgers die begaan zijn met de welvaart van de stad en het welzijn van haar inwoners welkom zijn om in discussie te treden en hun krachten te bundelen voor een beter Geraardsbergen.’ WG heeft een account op Facebook en telt 2000 leden. Andy Vanbellinghen omschreef de communicatiestijl als ‘aanvallend’ en onverbloemd’. WG maakte vele vrienden, maar ook vijanden.

Door zijn soms ongepolijste communicatiestijl trapte Swartebroeckx regelmatig op zere tenen, ook binnen de Open Vld. ‘Dit verklaart misschien wel waarom schepen Van Landuyt de ontbindingsakte naar de pers mailde’, laat de voorzitter van WG weten. ‘De ontbinding van de vzw zegt niets over de werking van WG. We zijn vast van plan om aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen, als feitelijke vereniging wel te verstaan.’ De voorzitter laat ook weten dat de vzw geen schulden heeft. ‘Het kapitaal van de vzw werd aan het Rode Kruis Vlaanderen geschonken.’

Volgens Luc Swartebroeckx getuigt de mail van Rurik Van Landuyt van ‘zenuwachtigheid, wanhoop en paniek in eigen rangen’. ‘De Open Vld hoopt zo de aandacht af te leiden door WG aan te vallen, maar we laten ons niet uit het lood slaan. WG wil op een ernstige manier aan politiek doen. Wij spelen het inhoudelijk’, besluit Luc Swartebroeckx.

Julien Borremans