De ‘1568’ is terug! Vijftien horecazaken schenken themabier tijdens Lichtfestival

In 2018 was het 450 jaar geleden dat Egmont in 1568 werd onthoofd en dit werd toen in Zottegem herdacht met een heus Egmontjaar. Bij die gelegenheid werd ondermeer ook door De Hoevebrouwers een themabier gebrouwen dat de naam ‘1568’ kreeg en deel uitmaakte van het bierpakket dat Cultuurwerking Sotteghem toen samenstelde.

Ondanks herhaalde verzoeken besloten De Hoevebrouwers om het bier niet op te nemen in hun permanent gamma maar op initiatief van Cultuurwerking Sotteghem dat hiervoor een verdere samenwerking met De Hoevebrouwers aanging, wordt dit bier nu toch nieuw leven ingeblazen. Het is immers de bedoeling om de vijf jaar in Zottegem een soort Egmontherdenking te organiseren en ook om de vijf jaar zal het ‘1568’-bier dan telkens opnieuw gebrouwen worden. Voor het eerst dus nu ter gelegenheid van het Egmont Lichtfestival dat in het stadscentrum plaatsvindt op 23, 24 en 25 februari e.k. (hierover meer in een volgend NUUS-artikel).

1568’ is een blond bier, gebrouwen met pils- en tarwemout, licht alcoholisch (6 % vol. alc.) met een romige schuimkraag en een bittere afdronk. De gebruikte hopsoorten en oranjeschil geven aan het bier een fris, fruitig en levendig aroma. De smaak is zacht, volmondig en toch aangenaam bitter. Tijdens het komende Lichtfestival zal ‘1568’ exclusief te verkrijgen zijn in de volgende vijftien horecazaken op of vlakbij het parcours: De Kring, Klein Zottegem, In den Egmont en Bar Lior (op de Markt); Poeskaffee en Prinsenhof (Heldenlaan); ‘t Hof (D. Van Den Bosschestraat); The Blue Marlin en Maboel (L. De Metsstraat); Rock & Roel, De Hellekapelle, Cass´N Roll, De Platte Batterie en restaurant Serrano (Vestenstraat); Kaffee Planchee (Hospitaalstraat).