Den Dries en Houtem vieren Bacchus

Het eerste weekend van maart staat in Sint-Lievens-Houtem, en zeker in de wijk op ‘den Dries’, traditioneel helemaal in het teken van de Bacchusviering, het Houtemse carnavalsfeest! Het wordt dit jaar voor de 76ste editie een heel goed gevuld weekend want de feestelijkheden worden op vrijdagavond al in gang gezet wegens de unieke gelegenheid van het aanstellen van een nieuwe Houtemse keizer, Jonas!

op vrijdag 1/03 opent de tent op den Dries zijn deuren om 20u en om 21u volgt al het eerste hoogtepunt van het weekend. Jonas Beerens wordt immers aangesteld als nieuwe keizer van het Bacchusfeest. Jonas werd voor het eerst verkozen als prins voor de Bacchusviering van 2018. Twee jaar later waagde hij opnieuw zijn kans en haalde hij een tweede prinsentitel binnen. Jonas is ondertussen een gevestigde waarde geworden in het Oost-Vlaamse carnavalsmilieu (en ook daarbuiten) en is de perfecte vertegenwoordiger geworden voor het Houtemse Bacchusfeest op heel wat Oost-Vlaamse carnavalsactiviteiten. Vorig jaar haalde hij zijn derde prinsentitel binnen en dus komt hij nu in aanmerking voor de titel van keizer.

Het Bacchuscomité ziet dat uiteraard heel graag gebeuren want een nieuwe keizer aanstellen, dat doe je niet elk jaar! Bacchus mag zich al jaren gelukkig prijzen met de twee topkeizers Fred en Enrico, die al lang mee het uithangbord zijn. Fred kreeg zijn keizerstitel in de loop van de jaren ’80, Enrico begin de jaren ’90. Voor het eerst sinds meer dan 30 jaar mag Houtem zich dus verheugen op een nieuwe keizer. Veel carnavalsgemeenten die kunnen terugvallen op een heus keizerstrio, zijn er ook niet.  Het doet heel veel deugd dat Jonas nog een jonge kerel is wat er op wijst dat de jeugd nog steeds open staat om zich volop te engageren voor carnaval, en in Houtem specifiek voor Bacchus.

Om 22u is er dan de officiële overhandiging van de sleutel van de gemeente. Het schepencollege onder leiding van burgemeester Tim De Knyf (NH) geeft het leiderschap van de gemeente dan voor drie dagen door aan onze drie keizers en aan het Bacchuscomité. Nadien kan iedereen nog genieten van een hapje en een drankje in de feesttent, misschien al met een paar eerste danspassen.

Dag van de jeugd en bal maskee

Op zaterdag 2/03 beginnen de feestelijkheden om 16u met een heuse ‘Kientsesstoet’. Ieder verkleed ‘kientsen’ is welkom om deel te nemen aan de stoet die vertrekt aan CC De Fabriek. Onder begeleiding van onze drie keizers en het comité trekt de bonte stoet dan via Fabrieksstraat-Krabbenijkstraat en Dries tot aan de feesttent.

In die tent is animatie voor de kinderen voorzien en gaan we om 17u zelfs over tot een echte jeugdprins- en prinsesverkiezing. Inschrijven voor deze verkiezing kan via het mailadres kientsesbacchus@gmail.com . Ieder kindje is welkom om zijn beste beentje voor te zetten en wie weet een echte prins- of prinsessentitel in de wacht te slepen en zo misschien wel een VIP-plaatsje te krijgen in de stoet op zondag!

Om 18u mogen de kinderen (en hun ouders) zich nog opmaken voor het circusoptreden Melenzias waarna het kindercarnaval nog verder gaat met enkele zang- en dansacts. Om 21u wordt het Bal Maskee dan afgetrapt, een echte carnavalsfuif tot in de late uurtjes. Iedereen wordt gevraagd om verkleed mee te komen feesten en wie weet maak je dan wel kans op een mooie prijs. Het Bacchuscomité reikt immers Livinuscheques t.w.v. 300€ uit aan de ‘schuunst’ verklede en aan het origineelste Houtemse/Bacchusthema.

Zondag de stoet

Op zondag 3 maart start om 14u de Bacchusstoet op den Dries, eerst de reclamestoet en daarna een stoet van zowel Houtemse groepen als groepen uit omliggende gemeenten. De stoet gaat via Dries-Molenkouter-Eiland-Hofkouter tot op het Marktplein om daarna via Edgar Tinelstraat-Fabrieksstraat-Krabbenijkstraat weer richting Dries en het podium te trekken. Na afloop van de stoet vindt er vanop het podium om 18u de Bacchusworp plaats waarbij enkele mooie prijzen te winnen zijn met als hoofdprijs het grote Bacchusbrood. Nadien kan men nog verder feesten in de feesttent op den Dries of bij de plaatselijke horeca.

Dit jaar is er ook nog een nieuwigheid rondom de stoet want om 21u verkiezen onze drie keizers hun Top 3 van de Houtemse groepen die deelnemen aan de stoet!