Roger Flamant – stichter van Broederschap Geraardsbergse Mattentaart – is overleden

Geraardsbergen. Roger Flamant werd op 28 januari 1932 geboren en is deze morgen op 92-jarige leeftijd overleden. Hij stond aan de wieg van de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart. Hij heeft zich decennialang ingezet voor de promotie van het intussen door de Europese Commissie beschermd gebakje.

De Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart werd in 1979 opgericht. Roger was – samen met zijn vrouw Irène De Smet – één van de stichtende leden. Roger was bakker en had een bakkerij op de Vesten. De Broederschap heeft zijn wortels in de lokale bakkersbond en had als bedoeling om de goudbruine lekkernij te promoten. De Broederschap kreeg zelf een officiële postzegel en begin van deze eeuw werd een mattentaart van maar liefst 16 vierkante meter gebakken.

De Geraardsbergse mattentaart kreeg in 2007 als eerste Vlaams streekproduct het label ‘beschermde geografische aanduiding’ van de Europese Commissie. De naam ‘Geraardsbergse mattentaart’ mag enkel worden gebruikt als de matten en het taartje in de Oudenbergstad en Lierde zijn gemaakt.

Johan De Froy is intussen de nieuwe voorzitter en kijkt vol bewondering en respect terug op de inzet en de gedrevenheid van Roger Flamant. ‘We zetten de traditie verder en bewaken de kwaliteit en promoten het taartje’, laat hij weten. Intussen zijn reeds meer dan 600 mensen in de Broederschap opgenomen.

Roger Flamant laat een grote erfenis na.

De afscheidsplechtigheid gaat door op woensdag 28 februari om 10.00 uur in de Sint-Machariuskerk te Nederboelare.

Julien Borremans