Geen treinverkeer tussen Denderleeuw en Geraardsbergen dit weekend. Watertoren gaat tegen de vlakte

Geraardsbergen. De negenennegentigjarige watertoren in Denderleeuw wordt om veiligheidsredenen afgebroken. Buurtbewoners ijverden nog voor het behoud van de toren, maar het monument viel niet meer te redden. Er worden vervangbussen en een aangepaste treindienst tussen Denderleeuw en Brussel-Zuid voorzien. Ook daar zal één spoor buiten dienst zijn.

De afbraakwerken hebben heel wat voeten in de aarde. Ze duren van vrijdagavond 22.00 tot maandagmorgen 6.00 uur. Voor de werken worden verschillende kranen gemobiliseerd. De afbraak zal voor de nodige geluids- en stofhinder zorgen. Volgende week wordt het puin geëvacueerd. Ook worden er vernieuwingswerken aan de seinen op de spoorlijn naar Geraardsbergen uitgevoerd.

De 25 meter hoge watertoren werd in 1925 gebouwd en is in slechte staat. De toren staat op een cruciale plaats, op de splitsing van de spoorlijnen Denderleeuw-Ninove en Denderleeuw-Brussel. De veiligheid van het personeel, het treinverkeer en de infrastructuur staat op het spel.

De watertoren zorgde ooit voor water voor de stoomlocomotieven.

Julien Borremans