Het blijft maar duren: RUP Inghelantsite: lusten en lasten worden niet eerlijk verdeeld

Op de Ninoofse gemeenteraad van februari stond de financiële last voor de projectontwikkelaars van het Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP) Inghelantsite op de agenda. Het RUP Inghelantsite zorgt voor heel wat extra bouwmogelijkheden tussen de Graanmarkt en de OCMW-site. Zo komen er achter het oude café Buscemi en de 1000-vuren bijna 100 appartementen, tot 8 hoog. De stad roomt een deel van de winsten van de projectontwikkelaars af, wat logisch is voor meer bouwmogelijkheden.

Groen Ninove stelt vast dat er zeer weinig transparantie is en stelt zich vragen bij de hoogte van dit bedrag. De stad brengt 2/3de van haar gronden in het hele project maar plant ook een pak investeringen zoals de heraanleg van de parkzone, de publieksparking en de renovatie van de Kaaischoolvleugel. Voor Groen kan het niet de bedoeling zijn dat enkel de private investeerders de vruchten plukken van het RUP Ingelantsite.

Groen-gemeenteraadslid Jordy De Dobbeleer licht toe: “In het dossier zat geen enkele financiële berekening. Er is ook geen enkele motivering voor de hoogte van het bedrag. Voor toch wel dé toplocatie in onze stad, is het schepencollege al met de helft tevreden. Terwijl Halle voor kleinere projecten wél voor het maximale dubbele bedrag gaat. De projectontwikkelaars zullen daardoor voor bijna 100 appartementen maar 600 000 euro betalen, dat voelt als zeer weinig aan. Door het totaal gebrek aan informatie, hebben we deze verordening niet goedgekeurd.”

Groen onthield zich bij de stemming.