Samenwerking met lokale asielen en nieuw subsidiereglement moet kattenbeleid nieuwe impuls geven

Geraardsbergen. Het lokaal bestuur van Geraardsbergen gaat vanuit een doeltreffend en diervriendelijk zwerfkattenbeleid een veelbelovende samenwerking aan met twee lokale kattenasielen. Daarnaast komt er een nieuw subsidiereglement aan dat het onvruchtbaar maken en chippen van huiskatten moet stimuleren.

De samenwerking komt voort uit de wettelijke verplichting voor lokale overheden om een effectief zwerfkattenbeleid te voeren dat het aantal zwerfkatten doet verminderen en het welzijn van deze dieren verzekert. De twee geselecteerde asielen – vzw Katsoiets en vzw House of Cats – zijn bekend om hun expertise en toewijding op het gebied van dierenwelzijn. Ze zullen instaan voor het vangen van zwerfkatten, het onvruchtbaar maken door een dierenarts en het terugplaatsen van de dieren op de plaats waar ze zijn gevangen.

‘Deze methode is niet alleen effectief gebleken in het beperken van de zwerfkattenpopulatie, maar heeft ook het vertrouwen van de lokale bevolking. De lokale overheid moedigt inwoners aan om het zwerfkattenbeleid te ondersteunen en roept op tot begrip en medewerking bij het terugplaatsen van gesteriliseerde of gecastreerde katten’, laat schepen voor Dierenwelzijn Stephan De Prez weten.

Nieuw subsidiereglement
Daarnaast kondigt het lokaal bestuur ook een nieuw subsidiereglement aan. Het initiatief moet het onvruchtbaar maken en chippen van huiskatten stimuleren, met als doel een betere controle op de populatie en een verbetering van het welzijn van deze geliefde huisdieren.

Het subsidiereglement biedt financiële ondersteuning aan eigenaars die hun katten onvruchtbaar laten maken of laten chippen. Deze maatregelen, die trouwens wettelijk verplicht zijn, worden gezien als een effectieve manier om zwerfkattenpopulaties te verminderen en het aantal gevallen van verloren of achtergelaten huisdieren te minimaliseren.

‘Het nieuwe subsidiereglement en de nauwe samenwerking met plaatselijke asielen zijn belangrijke stappen in de richting van een verantwoord, diervriendelijk en doeltreffend zwerfkattenbeleid. De gekozen asielen hebben niet alleen bewezen bekwaam te zijn in het omgaan met zwerfdieren, maar hebben ook het vertrouwen van onze gemeenschap gewonnen door hun transparante en zorgzame aanpak’, besluit Stephan De Prez.

Meldingen van zwerfkatten kunnen gedaan worden bij de dienst Milieu via milieu@geraardsbergen.be