Verdachte klant over de vloer bij Zottegemse handelaars

De handelaars in het Zottegemse stadscentrum zijn sinds kort op hun hoede voor een ‘klant’ waarvan ze vermoeden dat hij frauduleuze bedoelingen heeft. Omdat enkele winkeliers tevoren niet van elkaar wisten dat nog andere collega’s eveneens gedupeerd waren, is nu pas aan het licht gekomen dat de man al enige tijd ‘aan het werk’ is. Het betreft een kale en slanke veertiger, netjes gekleed, die ook in het centrum zelf woont. Bij zijn winkelbezoeken stelt hij voor te betalen door middel van mobiele apps of online transfers (die achteraf vals of niet doorgegaan blijken te zijn), of praat hij de winkelier andere voorwendsels aan (bankkaart kwijt of vergeten, gsm-batterij plat) om niet cash/contant te moeten betalen.

Op die manier maakte hij in het winkelcentrum al meerdere te-goeder-trouw-slachtoffers voor allerlei ‘aankopen’: van spijs en drank tot kleding en zelfs geneesmiddelen, voor bedragen van 50 tot bijna 1.000 euro. In een kledingzaak in de Hoogstraat waarvan de uitbaatster onraad rook, kwam het voorbije donderdag tot een vechtpartij met haar zoon en kwam de politie tussenbeide. Naar aanleiding hiervan zouden enkele benadeelde winkeliers nu het initiatief nemen om zich te groeperen voor een gezamenlijke klacht. Vooralsnog is niet geweten of de man ook al particulieren probeerde om de tuin te leiden. Vermits het bij sommige handelaars ook gebeurde dat hij vroeg om extra cash te kunnen afhalen, lijkt dit niet onmogelijk.