Seizoencafé Landskouter gaf een Workshop ‘Aziatische Hoornaar’ vallen maken

De koninginnen van de Aziatische hoornaar komen uit hun winterrust.

‘Seizoencafé Landskouter’ steunt ten volle de Oosterzeelse imkers door hen een platform te geven om dit groot probleem aan te pakken en er voor te zorgen dat er zo veel mogelijke Koninginnen van de Aziatische hoornaar gevangen worden nog voor ze hun nest opbouwen.

Binnenkort worden de koninginnen van de Aziatische hoornaar wakker uit hun winterrust. Tijdens het voorjaar vliegen ze rond om hun nesten te maken en nakomelingen te voeden. Later in het jaar nemen de werksters die taken over en groeit het nest uit tot een grote, georganiseerde kolonie. Het is dan ook cruciaal om in het voorjaar zoveel mogelijk van de rondvliegende koninginnen te vangen.

Onze natuur is waardevol en de uitheemse Aziatische hoornaar hoort daar niet in thuis. Bovendien vormt deze hoornaar een gevaar voor de bijen, waar we in Oosterzele extra op inzetten samen met de plaatselijke inkers. Als je op dat moment de koningin kan vangen, kan je verhinderen dat ze een nest opstart vertelt Philippe De Landsheere. De vallen zijn zo opgemaakt dat ze enkel de Aziatische hoornaar vasthouden. Andere insecten kunnen de val terug verlaten.

Vanaf 21 maart kan je in GC De Kluize een lokval voor de Aziatische hoornaar afhalen. De lokval is gratis. Afhalen kan tijdens de openingsuren. Breng een leeg flesje mee om de lokvloeistof in te doen.