‘Goedkoop parkeren’ in Merelbeke tijdens voetbalmatch KAA Gent is verleden tijd: “Hogere boetes en extra parkeerverbod”

De Liedermeerswijk in Merelbeke ligt redelijk dicht bij de KAA Gent Arena. Tijdens voetbalmatchen van KAA Gent heeft de wijk dan ook te kampen met parkeeroverlast. Dat is voor veel wijkbewoners een doorn in het oog. Het lokaal bestuur Merelbeke heeft daarvoor de oplossing: hogere boetes en extra parkeerverboden.

“We begrijpen de verzuchtingen van onze bewoners en willen ze daarin tegemoetkomen”, zegt schepen van Mobiliteit Luc Van Huffel. “Daarom voerden we al in juli 2023 een gedeeltelijk parkeerverbod in in de bocht van de Sluisweg naar de Verlorenbroodstraat. Eind 2023 zaten we ook rond de tafel met de politie van Gent en Merelbeke en met KAA Gent om een oplossing te zoeken voor de parkeeroverlast.”

Al sinds 2013 is er een blauwe zone in de Liedermeerswijk. Heb je geen bewonerskaart? Dan mag je max. 1 uur parkeren in de Liedermeerswijk tijdens evenementen. Maar daar wringt het schoentje. Want als je parkeert op een parking van de KAA Gent Arena betaal je vaak meer dan wie een boete krijgt voor parkeren in de blauwe zone. “Dat is de omgekeerde wereld”, meent burgemeester Filip Thienpont. “Daarom besliste het schepencollege begin maart om de parkeerboetes in die blauwe zone bijna te verdubbelen op wedstrijddagen, naar 58 euro.”

“Bovendien voeren we een bijkomend parkeerverbod in, in de Verlorenbroodstraat tussen huisnummers 72 en 106A, langs beide kanten van de straat”, vult schepen Van Huffel aan. Buurtbewoners krijgen binnenkort meer informatie in hun brievenbus.

De aanpassingen moeten wel nog op de gemeenteraad van maart komen. Na goedkeuring verhoogt APCOA, een externe partner van het lokaal bestuur, de boetes. Dat zou in de loop van april of mei zijn.