®RV - Werner Somers, Gewezen gemeenteraadslid Kandidaat Vlaams Belang voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers

Forza Ninove dringt erop aan dat het stadsbestuur van Ninove onze landbouwers krachtdadig ondersteunt

Natuurpunt heeft een aanvraag ingediend om de bestaande natuurbeheerplannen voor de Beverbeekvallei en het Duivenbos samen te voegen en dit samengevoegde plan uit te breiden met een nieuw deelgebied, namelijk de Kabbeekvallei. De Beverbeekvallei en de Kabbeekvallei strekken zich voor een groot deel uit over het grondgebied van de Ninoofse deelgemeenten Aspelare, Nederhasselt en Outer. De rest van het (gewijzigde) natuurbeheerplan heeft betrekking op deelgemeenten van Herzele (met name Sint-Antelinks, Sint-Lievens-Esse en Steenhuize). Het gaat om een natuurbeheerplan van het type 4 met de bedoeling om een gigantisch natuurreservaat tot stand te brengen.

Werner Somers: “Er is niet alleen sprake van een verdrievoudiging (tot bijna 100 ha) van de “deelnemende percelen”, dat wil zeggen de percelen die Natuurpunt reeds in eigendom of beheer heeft en die binnen het eigenlijke natuurbeheerplan vallen, maar ook van een drastische uitbreiding van het zogenoemde globaal kader. Dit globaal kader zou na goedkeuring door het Agentschap voor Natuur en Bos niet minder dan 577,83 ha bedragen. Voor al deze gronden kan Natuurpunt van het Agentschap voor Natuur en Bos vervolgens na de uitvoering van een doelmatigheidstoets een subsidie krijgen die kan oplopen tot 90% van de aankoopprijs, terwijl op basis van een reglement van de stad Ninove nog eens 10% extra wordt gesubsidieerd.

Bijna 70% van het globaal kader heeft momenteel een landbouwbestemming. Als het van Natuurpunt afhangt, zal er voor landbouw in dit hele gebied van 577,83 ha geen plaats meer zijn. De vereniging streeft immers naar een aaneensluitend geheel van bossen die worden doorsneden met meer open stukken grasland en ruigten. Dankzij de royale subsidies vanwege de gewestelijke en gemeentelijke overheid kan Natuurpunt een hogere prijs voor de gronden in kwestie bieden. Dit prijsopdrijvend effect dreigt voor veel landbouwers grond onbetaalbaar te maken en zet de sector nog meer onder druk. Forza Ninove dringt erop aan dat het stadsbestuur van Ninove onze landbouwers krachtdadig ondersteunt en zich verzet tegen de megalomane uitbreiding van het globaal kader die Natuurpunt voor ogen heeft. Het schepencollege moet dan ook een negatief advies uitbrengen aan het Agentschap voor Natuur en Bos. Het behoud van een betekenisvolle agrarische sector is namelijk van essentieel belang voor onze voedselvoorziening. Bovendien levert precies de landbouw een zeer waardevolle bijdrage aan de instandhouding van de open ruimte. Ten slotte wil Forza Ninove dat de stad aan Natuurpunt niet langer subsidies toekent voor de aankoop van landbouwgrond.”