Oosterzele ruimt massa zwervuil op

Grote lenteschoonmaak van 23 maart tot 6 april

Op zaterdag 23 maart ging de grote lenteschoonmaak van start. Zo’n 20 gemeenteraadsleden, voorzitter gemeenteraad, schepenen en burgemeester staken de handen uit de mouwen en ruimden al een massa zwerfvuil op. De Hofkouter, Esdoorn, Spoorweg naar Moortsele, Oude Heirbaan, Hettingen, Sint – Kristoffelstraat, Mollekens, Peperstraat, Streekt, Gaversesteenweg , Heet en alle straten van Landskouter liggen er nu picco bello bij. Een mooie inspanning van de zwerfvuilophalers om de Oosterzeelse wegen en bermen zwerfvuilvrij te maken. Zwerfvuil blijft een probleem waar iedereen zich aan ergert. Het sensibiliserend karakter van zwerfvuilophalers is niet te onderschatten. Het voorbeeld van de zwerfvuilruimers wordt hopelijk gevolgd en gaan achteloze wegwerpwerpers nu twee keer gaan nadenken alvorens blikjes, rotzooi,…in de bermen te gooien. Iedereen houdt toch van een proper en landelijk Oosterzele.

De grote lenteschoonmaak is een jaarlijkse campagne van Mooimakers en loopt van 23 maart tot 6 april 2024. Oosterzele doet mee onder het motto ‘Oosterzele poetst’. De jeugdbewegingen en basisscholen maken hun buurt schoon, maar ook medewerkers van het lokaal bestuur gaven het goede voorbeeld en trokken er op zaterdag 23 maart opuit om zwerfvuil te ruimen. Verder stimuleert Oosterzele zijn inwoners om hun straat of wijk onder handen te nemen.

Jaarlijks organiseert Mooimakers (het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten) de grote lenteschoonmaak. Tot  6 april trekt men massaal de straat op zwerfvuil te ruimen. De lente is het seizoen bij uitstek om zowel je huis als de omgeving grondig schoon te maken. De basisscholen trappen ‘Oosterzele poetst’ op gang met een zwerfvuilactie in de schoolomgeving. De jeugdbewegingen volgen dat voorbeeld en poetsen in de buurt van hun lokalen. De medewerkers steken op 28 maart de handen uit de mouwen in elke deelgemeente van Oosterzele. ‘Oosterzele poetst’ is een momentopname, waarbij jeugdbewegingen, scholen en medewerkers van het lokaal bestuur de handen in elkaar slaan om het grondgebied van de gemeente op te ruimen. Gelukkig, en met veel dankbaarheid daarvoor, kan Oosterzele daarnaast rekenen op vrijwillige mooimakers die het ganse jaar door ruimen. Wie als inwoner graag zijn buurt wil opruimen, kan materiaal afhalen in het gemeentehuis, Dorp 1 in Oosterzele. Geef vooraf een seintje zodat je materiaal klaarligt. Mail daarvoor naar milieu@oosterzele.be. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)