’t Uilekot Herzele bestaat 50 jaar: “Sappige mix van culturele en sociale functie, een echt volkshuis!”

Vzw ’t Uilekot in Herzele bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd met een goedgevuld feestprogramma.

“Op 9 april 1974 werd in Herzele vzw ’t Uilekot opgericht. Kritische jongeren scheurden zich af van de Meiclub in Borsbeke. De vzw werd een stek voor iedereen die wat kritisch naar de maatschappij kijkt en daar zonder verzuurd te zijn ook wat wil rond doen. Het werd een centrum voor muziek, literatuur, debat en kritisch denken. Tegelijkertijd is het al die tijd een café waar mensen met hun blijheid en verdriet terecht kunnen”, vertelt Sarah Hutse namens ’t Uilekot. “Heel wat initiatieven, jeugdhuizen, buurtcentra uit die periode verdwenen of zijn een onderdeeltje geworden van een gemeentebestuur. We denken daarbij aan Jeugdhuizen als Jan De Lichte in Zottegem en Vroem in Herne/Geraardsbergen. Stadskranten als Het Klokzjiël in Ninove, waar vzw ’t Uilekot het onderschrift ‘Dweis mor Welgezindj’ (dwars maar goedgezind) aan overhield deden het licht uit. Milieugroepen sneuvelden. Al die tijd maakte ’t Uilekot ook ruimte voor regionale initiatieven als Regionaal Sociaal Forum, VAKA (Vlaams Aktiekomitee Tegen Atoomwapens) Z.O.-Vlaanderen, milieugroep ZOVLAK (Zuid-Oost Vlaams Aktie Komitee) Wetswinkel, DenderAktieKomitee, Werkgroep Internationale Samenwerking en anderen. Het gaf een flinke duw aan nog bestaande initiatieven als Scholierenparlement Z.O.-Vlaanderen, Aktiekomitee N42, Groepen tegen kindermisbruik, vzw Climaxi (dé sociale klimaatbeweging) en veel andere initiatieven. We functioneerden zelfs een tijdje als zeefdrukkerij voor verenigingen uit de buurt. Het verenigingsleven mag dan tanend zijn, ’t Uilekot blijft verder bestaan. Dat heeft vooral te maken met de humoristische geest en de mix van initiatieven. ’t Uilekot was nooit alleen politiek of actie, maar een centrum waar iedereen zijn plaats in heeft. Over de jaren heen organiseerden we bijna 1000 concerten, een hele hoop Bluesy Jams (muzikaal vrij podium) en waren we een gasthuis voor djembélessen. Ons café staat vol met tweedehandsboeken, we organiseerden vele auteurslezingen en maatschappelijk debat. Het café is niet alleen een trefpunt voor sociaal geëngageerden, maar ook een plaats om vriendschappen te smeden, een babbeltje te slaan of gewoon om er van de muziek te genieten. De laatste jaren herleefde de barwerking door een succesvol zomerterras en ook een marktcafé op woensdagvoormiddag. Op zaterdag zijn er regelmatig concerten en op vrijdag kan je er lekker de week van je afschudden.  Dat de vzw al die jaren in een oude tramstatie in het centrum van Herzele huist en er zelfs een tram voor de deur zette die uit Brussel kwam, geeft nog steeds een extra boost. Tientallen anekdoten speelden zich af om en rond ’t Uilekot: toneel spelen tegen de fusies in 1974, de Vlaamse Militanten Orde (VMO-voorganger van het Vlaams Blok) die hakenkruisen kwam spuiten op de muren, zelf bereide etentjes die op de laatste moment nog klaar raakten, Lammeke Zoet tijdens de kermis, huis aan huis gaan zingen tijdens driekoningen en daar al dan niet bij afgaan, de ezel uit de kerststal van Herzele een beter plaatsje geven, een hilarische opening van het Herzeelse Gemeentehuis, De Grote Iejzelse Konferensje, Jeugdwerking Den Tram, Jeugdwerking ’t Muizekot, maandelijkse concerten door grote en kleinere namen, vrijwilligers die het beste van zichzelf geven om activiteiten te doen slagen, … De werking is een sappige mix van de culturele en de sociale functie, een echt volkshuis. Vriendschappen en liefdes werden beëindigd of gestart aan den Uilekottoog, velen engageerden zich er om van de wereld een schonere plek te maken, waar verdeeldheid geen kans krijgt en solidariteit op de voorgrond staat.  ’t Uilekot timmert graag verder aan de maatschappelijke weg en heet daarom vrijwilligers welkom die zich in het café, de tuin, administratie enzoverder willen inzetten. De individualisering en verzuring van onze maatschappij verdeelt mensen en zet ze alleen. ’t Uilekot is een huis van ‘menselijkheid’ en kritisch denken. De vzw viert zijn vijftig jaar met een feestprogramma. De eerste activiteit van dit feestjaar is het concert van Jan De Wilde (zelf 80 jaar) in de Steenoven op 6 april. Dit concert is helaas voor jullie, maar gelukkig voor ons al volzet. Maar er komen nog activiteiten: Tramrock op zaterdag 11.05 met The Dirty Harries, The Stone Owlkes en Jacky. Dan volgen er ook nog feestelijke terrasconcerten, een quiz en een expo met fuif. Die van ’t Uilekot blijven Dweis moar welgezindj!

Meer info?

Programmatie: www.uilekot.org en via Facebook.