© Lokaal Bestuur Merelbeke

Merelbeke-Flora werd 80 jaar geleden platgebombardeerd

de drie aanvallen samen kost het leven aan 557 burgers

Ook in 2024 herdenken we 80 jaar bombardementen op Merelbeke-Flora 

In 1943 en 1944 was het vormingsstation voor de geallieerden een doelwit voor bombardementen: ze zochten de spoorlijnen en de verschillende werkplaatsen van de Duitse bezetter te vernietigen om zo de aanvoer van oorlogsmaterieel te verhinderen.

© Lokaal Bestuur Merelbeke

In september vorig jaar werd de eerste van een reeks van drie luchtaanvallen uitvoerig herdacht met klokkengelui, een kranslegging met een toespraak van de burgemeester aan het oorlogsmonument op het Floraplein. Dit evenement werd door heel wat belangstellenden bijgewoond.

Op het grondgebied van Merelbeke bevond zich één van de belangrijkste vormingsstations van het land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Duitse bezetter dankbaar gebruik van de 73 spoorlijnen en de uitgebreide werk- en stelplaats. Merelbeke werd een draaischijf voor troepen- en munitietransport. Dat kwam de dicht bevolkte stationsbuurt duur te staan. In 1943 en 1944 waren het station en de spoorlijnen meermaals het doelwit van geallieerde bommenwerpers.
Op drie dramatische dagen – 5 september 1943, 10 april 1944 en 10 mei 1944 – poogden luchtformaties, in dikke drommen, door zware bombardementen de infrastructuur te vernielen. Al bij al bleef de ravage aan het spoorwegennet beperkt en werd het treinverkeer nauwelijks lamgelegd.
Doch de tonnen bommen richtten enorme verwoestingen aan in de wijken rond het station, zowel op het grondgebied van Merelbeke als van Melle, Ledeberg en Gentbrugge. Op 10 april 1944 telde men liefst 428 doden en 724 gewonden. Bijna zeshonderd huizen werden met de grond gelijkgemaakt, meer dan duizend andere zwaar beschadigd. Ook de watertorens van de bloemenkwekers op de wijk Flora werden getroffen. Een massa water zocht zich een weg door het puin, tot in de schuilkelders. Hele families verdronken.

De tweede en meest rampzalige aanval vond plaats op 10 april 1944 en richtte massaal vernieling en schade aan in de directe omgeving van het station. Er vielen die dag 428 doden en 724 gewonden. Een laatste luchtraid op de ‘Stationswijk’ volgde op 10 mei 1944. In totaal zouden de drie raids samen het leven kosten aan 557 burgers een nutteloze dood.

 Programma

Op zondag 14 april kan je deelnemen aan een gegidste wandeling doorheen de eens zwaar getroffen Flora-wijk. 

Op zondag 12 mei
Is er een hulde aan het oorlogsmonument op het Floraplein, door het lokaal bestuur en de NSB, gevolgd door klokkengelui.
Ook op deze dag kan je deelnemen aan een gidsbeurt door de Florawijk.

 Praktisch

De gidsbeurten zijn gratis, maar wel je plekje reserveren via erfgoed@merelbeke.be

Start & aankomst aan de kerk OLVrouw van de Rozenkrans.
Op beide dagen, zijn er 2 startmomenten: om 10.30 u. & om 14.30 u.
Afstand: ± 4 km.