Tim Verbruggen organiseert workshops en opleidingen voor dronepiloten

‘Met drones vliegen leer je op een andere manier naar de werkelijkheid kijken.’

Geraardsbergen/Lierde. Tim Verbruggen organiseert workshops en opleidingen om op een veilige en verantwoorde manier met drones te vliegen. ‘Met drones leer je op een andere manier naar de werkelijkheid kijken. Bovendien wordt dit toestel al voor heel wat toepassingen ingezet’, benadrukt Tim. Drones worden steeds meer gemeengoed. Daarom is het nodig om workshops en opleidingen te organiseren, om op een verantwoorde manier met het toestel op te gaan.’

Tim Verbruggen (33) woont in Lierde, maar is afkomstig van Geraardsbergen. Hij studeerde elektriciteit en is gepassioneerd door elektronica, computers en drones. Tim heeft het idee opgevat om workshops voor toekomstige dronepiloten te organiseren. Het project is pas gestart, maar er is al een try-out voor kinderen in de sporthal De Veldmuis georganiseerd.

Tijdens deze initiatie leren kinderen niet enkel met drones vliegen, maar maken ze ook kennis met de technologische kant van de nieuwe rage. Tim bouwt dan verschillende parcours waar kinderen spelenderwijs door middel van wedstrijdjes hun behendigheid kunnen aanscherpen.

Op een andere manier naar de werkelijkheid kijken
‘Met een drone leren vliegen, vraagt niet enkel inzicht en behendigheid, maar ook overzicht behouden en wat technologische knowhow zijn belangrijk. Spelenderwijze introduceren we de geïnteresseerden in de wondere wereld van de drones. Door met een drone te vliegen, leer je op een andere manier naar de werkelijkheid kijken’, getuigt Tim.

De jonge Lierdenaar maakte kennis met wonderbare mogelijkheden van drones via een goede vriend. ‘Hij brengt o.a. wedstrijden cyclocross in beeld. Onlangs liet hij zijn drones een deel van de Ronde van Vlaanderen in beeld brengen. Voor Ferrari laat hij zijn drones ook wel eens opstijgen.’ Het drone-virus heeft Tim aardig te pakken. Wat begon als een hobby wordt nu een bijberoep. Daarnaast is de jonge elektronicus technieker bij Telenet.

Wie geïnteresseerd is, kan een betaalbare kit aanschaffen met drone, besturingssysteem en een fpv-bril. De drones waar Tim professioneel mee vliegt, bouwt hij zelf. Tim is vast van plan om privélessen, kampen en workshops te organiseren. Nog voor hij goed en wel van start is gegaan, heeft hij al enkele aanvragen van o.a. bedrijven die een workshop voor de medewerkers willen organiseren.

De workshops worden indoor georganiseerd. ‘Kinderen onder de veertien jaar mogen sowieso outdoor niet met een drone vliegen. Zelfs voor volwassenen zijn er erg strikte regels van kracht.’ Om buiten met een drone te vliegen moet je in eerste instantie een brevet behalen en moet je een aanvraag indienen. ‘Geraardsbergen ligt in een no-fly zone. De kaart kleurt volledig rood wegens het vliegveld van Overboelare.’

Reden is uiteraard de veiligheid. Niet alleen de snelheid van de drone maar ook de propellers kunnen voor ernstige verwondingen zorgen. ‘Tijdens de workshops wijzen we op de wetgeving en de veiligheid’, benadrukt Tim.

Heel wat mogelijkheden
Uiteraard mogen we de meerwaarde van dergelijk toestel niet uit het oog verliezen, aldus Tim. ‘Drones worden steeds meer ingezet in de landbouw, om bijvoorbeeld afval in rivieren te detecteren of om gebouwen op te meten. Drones zijn snel inzetbaar en wendbaar. Deze toestellen zullen in de toekomst nog veel meer voor allerlei toepassingen worden ingezet.’

Het is heel erg prikkelend om met drones te vliegen, maar je moet de veiligheidsvoorschriften strikt naleven. ‘Daarom is het van belang dat er workshops en opleidingen worden georganiseerd. Na de initiatie zou ik modules willen aanbieden waar er dieper wordt in gegaan op de technologische kant van de zaak en de vele toepassingen. Waarom geen eigen drone bouwen? Ook de wetgeving en het veiligheidsaspect mogen niet uit het oog worden verloren. En het is altijd leuk om wedstrijdjes te organiseren om de nodige vaardigheden te oefenen.’

Voor meer info: https://www.facebook.com/in2drones

Julien Borremans