Erfgoeddag ook in Zottegem

Al meer dan twintig jaar (sinds 2001) is het op de eerste zondag na de paasvakantie, ditmaal dus komende zondag 21 april, in Vlaanderen en Brussel de jaarlijkse ‘Erfgoeddag’ waarop de rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van het roerend en immaterieel erfgoed dat wij van onze voorouders overgeleverd kregen, onder de aandacht wordt gebracht. Dit jaar draait alles rond het thema Thuis‘ en de vraag wat van een huis een echte thuis maakt, vroeger en nu. In Zottegem kan dit op Erfgoeddag ontdekt worden aan de hand van een aantal gratis activiteiten:

  • In het Centrum voor Streekgeschiedenis aan de Markt kan men – zonder reservatie – tussen 10u30 en 17 uur terecht voor de projectie ‘Thuis in Zottegem’, een videomontage met oude foto’s, filmfragmenten, herinneringen en mondelinge getuigenissen rond wat bekende en minder bekende Zottegemnaren associëren met ‘thuis’.
  • Het Centrum voor Streekgeschiedenis is ook het startpunt van een wandeling door het stadscentrum, onder de noemer ‘Levend Geheugen’ en samengesteld op basis van grote of kleine verhalen en persoonlijke herinneringen, opgehaald bij de bewoners van het WZC Egmont en de focusgroep ‘Ouder worden in je buurt’. Voor deze wandeling – van 10 tot 12 uur of van 14 tot 16 uur, telkens max. 25 deelnemers – is het nodig op voorhand in te schrijven. De link hiervoor is terug te vinden via zottegem.be/erfgoeddag.
  • Nog in het Centrum voor Streekgeschiedenis wordt vanuit de stadsbibliotheek een poëziehoekje voorzien waar doorlopend digitaal kan geluisterd worden naar gedichten, gebracht door deelnemers van de poëziewedstrijd die dit jaar ook als thema ‘Thuis’ had. Van 11 tot 12 uur komt Axelle Daem, laureaat van die gedichtenwedstrijd van Route 42, persoonlijk gedichten voordragen.
  • In het keramiekatelier van Marc Deplancke aan de Sint-Andriessteenweg 5 (Strijpen) wordt het van 10 tot 18 uur warm en gezellig met een demonstratie rond de raku-oven. Koeleur maakt er een denkbeeldige straat met keramieken (t)huisjes, met daarbij ook aandacht voor diversiteit en migratie.
  • Terwijl kinderen er aan de slag kunnen met kleuren en patronen, is men in het provinciaal Archeocentrum Velzeke van 10 tot 18 uur welkom voor een interactieve rondleiding, tot zelfs achter de schermen van het archeodepot, met aandacht voor de woningbouw, materialen, huiskamers in de Romeinse tijd en in onze vroegste geschiedenis (ook de vaste collectie is gratis te bezoeken).
  • Aanvankelijk was ook een kookworkshop voor mama’s en kinderen uit verschillende culturen voorzien op het speelplein ’t Hemelrijk, maar deze activiteit werd naderhand geannuleerd.

Lees ook