Erfgoeddag 21 april in het teken van ‘Thuis’

Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in het teken van ‘Thuis’. Maar wat betekent dat precies, een thuis? Is het een huis met een dak boven je hoofd, of gaat het over veel meer? En was een ‘thuis’ vroeger iets anders dan vandaag?

De organisatoren van meer dan vijfendertig  gratis activiteiten in de Vlaamse Ardennen willen jou alvast van harte thuis laten voelen op hun Erfgoeddagactiviteit. Met meer dan vijftig kwamen  ze op woensdag 17 april 2024 samen in de Hoge Mote te  Ronse om het programma voor te stellen.

Wat staat er allemaal op het programma? Wandelingen met gids of met de ErfgoedApp, een heus Erfgoedfestival, tentoonstellingen in het thema van ‘Thuis’, open ateliers, kunstexpo’s, een filmvoorstelling en optredens van vertellers en dansers. Alle activiteiten zijn gratis, maar voor sommige moet je wel reserveren, dus zorg dat je er op tijd bij bent!

Deze Erfgoeddag in het teken van ‘Thuis’ biedt met andere woorden een gevarieerd en boeiend programma voor jong en oud. Bezoekers worden uitgenodigd om de diverse aspecten van thuis te verkennen en te beleven. Het volledige programma voor de Vlaamse Ardennen kan je bekijken via www.cultuurregio-variant.be

Een overzicht van de geplande activiteiten op Erfgoeddag:

Trek je wandelschoenen aan

Dit jaar wordt er heel wat gewandeld op Erfgoeddag. In Geraardsbergen kan je wandelen met nieuwkomers en ontdekken hoe zij naar de stad kijken. In Ronse maak je een wandeling langs houtig erfgoed samen met leerlingen van de middelbare school. Ook in Zottegem en Herzele worden er wandelingen georganiseerd en in Kluisbergen is er zelfs een nieuwe digitale wandeling in de ErfgoedApp beschikbaar. Voor de meeste begeleide wandelingen is het nodig om te reserveren, dus zorg ervoor dat je op tijd bent!

Geen Erfgoeddag zonder Feest!

Geen Erfgoeddag zonder Feest! Dat is ook dit jaar het geval. In Geraardsbergen kan je een heus Erfgoedfestival bezoeken bij de Musea Hunnegem. Er zijn ook feestelijke inhuldigingen van twee nieuwe erfgoedhuizen in Wortegem-Petegem en Kruisem. Ook het Ideeënhuis in Geraardsbergen viert zijn 25ste jubileum en brengt een boeiende lezing over de geschiedenis van de stad.

Exposities en gratis bezoeken

Op meer dan 10 locaties kan je een gratis expositie bezoeken met als thema ‘Thuis’. Zo is er in Brakel een nieuwe expo over Thuiswerkers en in Zwalm is er een expo over het verenigingsleven in Munkzwalm. Ontdek in Zwalm ook de IJzerkotmolen en een atelier waar ze behangpapier maken met oude technieken. Hoe zag Oudenaarde er 100 jaar geleden uit? Dat kan je zien in het Stadsarchief waar de collectie van een bekende Oudenaardse fotograaf wordt getoond. En in de bibliotheek van Kruisem hoor je de levensverhalen van enkele krasse Kruishoutemnaren.

Zoals elk jaar kan je ook een gratis bezoek brengen aan het museu MOU (Oudenaarde) en het Archeocentrum Velzeke (Zottegem). Daarnaast kan je gratis een bezoek brengen aan het Huis Beaucarne voor een inkijk in het leven van een rijke familie uit Oudenaarde of het plattelandsleven van vroeger beleven in het Hofke Ter Mussche in Maarkedal.

Kunst en open ateliers

Ontdek en voel je thuis in de kunstwereld dankzij open ateliers en kunstexpo’s in Zottegem, Zwalm en Oudenaarde, met onder andere glaskunstenaar Jan Leenknegt, maar ook pottenbakkersaterliers (Zwalm en Oudenaarde) en kunstschilder Hilde Goossens (Oudenaarde).

Film, muziek, dans en een vleugje poëzie

Kom luisteren naar verhalen voor jong en oud in het Erfgoedhuis van Herzele of geniet van poëzie voorgedragen door deelnemers van de gedichtenwedstrijd in de bibliotheek van Zottegem. Daarnaast kan je in het Centrum voor Streekgeschiedenis in Zottegem verhalen ontdekken over de ’thuis’ van bekende en onbekende Zottegemnaren. In Oudenaarde kan je je verdiepen in de tijd van Margaretha van Parma met een concert en volksdansen uit de 16de eeuw.