‘Fransisco Cassina liet het Kasteel van Boelare uit zijn ruïnes herrijzen, maar eindigde tot over zijn oren in de schulden.’

Erfgoeddag: een opmerkelijk verhaal van Bartel Broeckaert in het Ideeënhuis

Geraardsbergen. De Erfgoeddag van zondag 21 april staat in het teken van wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. In Geraardsbergen wordt er een mozaïek aan wandelingen, rondleidingen en gesprekken georganiseerd. Het meest opmerkelijke verhaal zal gebracht worden door Bartel Broeckaert die inzoomt op het leven van Francisco Cassina in het Ideeënhuis, dat intussen al 25 jaar een opmerkelijke en curieuze kijk op cultuur brengt.

Zondag 21 april brengt gewezen deurwaarder Bartel Broeckaert (79) op een gepassioneerde wijze het verhaal van de familie Cassina die begin 1600 in Geraardsbergen neerstreek. Op zoek naar een adellijke titel deed Fransisco Cassina het kasteel van Boelare uit zijn ruïnes herrijzen. De man werd heel rijk geboren, maar eindigde door hoogheidswaanzin tot over zijn oren in de schulden. Hij betaalde een fortuin voor de aankoop en heropbouw van het kasteel van Boelare.

Bartel Broeckaert (m) en Marcel De Sloover (r)

Bartel Broeckaert struint daarbij door het Libro de memoria, dat de familiegeschiedenis vertelt van Francisco Cassina (1583-1653) en zijn voorvaderen. Het boek werd van het Lombardisch naar het Frans vertaald. Broeckaert vertaalde een Nederlandstalige versie.

Voor Bartel Broeckaert is de Erfgoeddag in het Ideeënhuis een stuk thuiskomen. ‘Mijn grootvader en grootmoeder zijn eigenaar van dit pand geweest van 1910 tot 1918. Ook mijn vader heeft hier gewoond. Voor mij past dit ook in het kader van Erfgoeddag.’

Het geklasseerd pand in de Vredestraat is op zich al de moeite waard om een bezoekje te brengen. Met zijn classicistische voorgevel en een 18de-eeuwse vitrine is het zeker een pareltje van architectuur. Het pand werd 25 jaar geleden door Marcel De Sloover van de sloop gered. Sindsdien vormt het een eigenzinnig verzamelbekken van originele tentoonstellingen en activiteiten maar ook van een eigenwijze culturele kijk op Geraardsbergen. Wat betreft de waardering voor het erfgoed in Geraardsbergen, heeft Marcel De Sloover nooit een blad voor de mond genomen.

Maar de Erfgoeddag in Geraardsbergen heeft nog meer in de aanbieding: in het Museum Hunnegem – Gasthuisstraat 104 – wordt er van 10.00 tot 17.00 uur een Erfgoedfestival georganiseerd. Er is ook een gegidste erfgoedwandeling langs de restanten van de stadsmuren. Museum ’t Aloam opent de deuren en er zijn interculturele wandelingen die starten in het infokantoor Visit op de Markt.

Wie het verhaal over Fransisco Cassina wil horen, kan om 10.00 en 16.00 uur terecht in het ideeënhuis.

Erfgoeddag zondag 21 april, voor meer info: https://www.visitgeraardsbergen.be/erfgoeddag-2024

Julien Borremans