Komt er na 60 jaar een eind aan de dynastie Browaeys in Horebeke?

Kandidatuur van onafhankelijke Tom Simaeys geeft boost aan Nieuw Horebeke

In 2025 zal Horebeke voor het eerst in 60 jaar wellicht geen Browaeys meer als burgemeester hebben. De huidige burgemeester Cynthia Browaeys (Volksbelangen) zegt de politiek vaarwel. Haar vader Jozef was 54 jaar onafgebroken burgervader van Horebeke, tevens de kleinste gemeente van Oost-Vlaanderen.

Cynthia Browaeys (Volksbelangen) volgde in 2018 haar vader Jozef op, die op dat moment een van de langst zetelende burgemeesters van het land was. Maar na haar eerste termijn als burgemeester, zegt ze de politiek vaarwel.

Na 60 jaar dus tijd voor een nieuwe wind.
Een tijd geleden reeds werd er een nieuw alliantie aangekondigd van Groen en NV-A.

Een lichtjes onnatuurlijk samengaan van de twee partijen die niet echt in elkaars vaarwater zitten, en waar de harmonie al wel eens stroef verloopt, tenminste op nationaal vlak. Maar gemeentelijk kan er meer en daarom Nieuw Horebeke, of Groen en NV-A samen.

Enerzijds Petra De Sutter, Groen boegbeeld die weliswaar een mooi parcours loopt in de federale regering van Alexander De Croo, maar lokaal weinig aanwezig was.

En verder Dieter Verscheure, NV-A, ambitieus, maar lichtjes onbekend in Horebeke. Voerde weliswaar oppositie tegen Cynthia Browaeys maar op zich onvoldoende om het machtsblok van Open VLD te breken, tot de burgemeester besliste om te stoppen.

En dus, Nieuw Horebeke.

Maar er ontbrak iets, iemand, die de groep kon verbinden, iemand die de mayonaise kon doen p(l)akken.
En dan komen ze uit bij Tom Simaeys, uitbater van de Horebeekse boekhandel, het centrum van de Cosmos zoals hij zijn zaak zelf noemt. Waarom noemt hij die zo? Omdat iedereen in zijn zaak terecht kan voor een krant, een koffie en een babbel. Geen onderscheid tussen een wereldberoemde kunstenaar die er een beetje stiekem zijn koffie komt drinken en de lokale gemeentearbeider.
Met andere woorden, iemand die kan verbinden.

En dus is Tom Simaeys de eerste onafhankelijk kandidaat Nieuw Horebeke

In oktober is Tom Simaeys onafhankelijk kandidaat voor Nieuw Horebeke. Hij wordt daarbij bijgestaan door Petra De Sutter (Groen) en Dieter Verscheure (N-VA), en de rest van de ploeg uiteraard. Deze verrassende en geëngageerde top drie zorgt voor een nieuw, verbindend verhaal in Horebeke.

Tom is de persoon met de blauwe schoenen

En wat vertelt Tom Simaeys:

In oktober staat er veel op het spel voor Horebeke. Voor mij is het moment gekomen om niet langer aan de zijlijn te staan en mijn nek uit te steken. Ik heb er lang over nagedacht. Na vele gesprekken en evenveel slapeloze nachten heb ik eindelijk de knoop doorgehakt. Ik ben helemaal klaar om me in te zetten voor Horebeke.’, motiveert Tom Simaeys zijn beslissing. Ik doe een oproep aan alle Horebekenaren om samen werk te maken van een Nieuw Horebeke’.

Nieuw Horebeke

Petra De Sutter en Dieter Verscheure geven Tom het vertrouwen om als onafhankelijk kandidaat Nieuw Horebeke mee gestalte te geven. Onafhankelijk en verbindend zijn de sleutelwoorden voor Tom.

Hij engageert zich voor iedereen en laat zich niet kennen tot één partij. Voor iedereen of voor niemand, het lijkt wel het antwoord van een Musketier.

Wie me kent, weet dat het keurslijf van een politieke partij mij minder past. Om echt iets te kunnen veranderen, moet je mee in de cockpit zitten. Het vernieuwende project en de gedreven ploeg van Nieuw Horebeke hebben me overtuigd om daar mee mijn schouders onder te zetten.’, situeert Tom.

Van monoloog naar dialoog

En wie is dat dan, Tom Simaeys

Tom Simaeys is geboren in Horebeke. De meeste Horebekenaren kennen hem als ‘Tommeke van de krantenwinkel’. Hij woont, leeft en werkt tussen de mensen van Horebeke.

 

‘De Wetstraat lijkt hier ver van onze deur, maar de Dorpsstraat ken ik heel goed. Dagelijks sta ik tussen de Horebekenaren. Ik luister naar hun verhalen. Ik weet wat er leeft en deel hun bekommernissen. Die ervaring neem ik mee naar het gemeentehuis. Voor mij geen ivoren toren, maar een bestuur dichtbij de mensen’, zegt Tom.

In het Horebeke van vandaag is er te weinig betrokkenheid van de burger. Al te vaak is er hier sprake van een monoloog. Als kleine gemeente moet het bestuur dicht bij de bevolking staan. Dat is een gemiste kans. Een bestuurder moet dicht bij de mensen staan om in onderlinge dialoog tot de beste beslissingen te komen. Besturen in alle openheid, dat moet hier de norm worden.

 

Klein, maar dapper

 

Horebeke wordt soms als een pietluttige gemeente afgeschilderd. Dat raakt ons. Horebeke heeft veel troeven. Alleen worden ze niet altijd gezien. Samen kunnen we ons inzetten om Horebeke te laten openbloeien tot een gemeente waar we allemaal terecht trots op kunnen zijn.

Ik ben trots op Horebeke. We zijn een fantastische gemeente met een rijke geschiedenis en een mooie toekomst. Het verleden kunnen we bestuderen, maar de toekomst maken we zelf. Er is er heel wat potentieel in Horebeke. Dat komt nog onvoldoende tot zijn recht. Het wordt tijd om de troeven van Horebeke meer uit te spelen en onze gemeente meer op de kaart te zetten’, besluit Tom Simaeys vastberaden.

Als medeoprichtster van Nieuw Horebeke is Petra De Sutter tevreden dat Tom Simaeys de lijst vervoegt. ‘Ik ben verheugd dat Tom onze lijst Nieuw Horebeke versterkt. Het hele dorp kent hem en hij kent het hele dorp. Hij is een man die weet waar Horebekenaren van wakker liggen en waar ze van dromen. Na jaren Volksbelangen moet er heel wat gebeuren. Ik geloof dat we met een onafhankelijke kandidaat als Tom een sterk en fris antwoord hebben om er de komende zes jaren keihard tegen aan te gaan.’

©SoRi – Petra De Sutter

 

Dieter Verscheure : ‘Ik ben zeer verheugd met het engagement dat Tom opneemt. Als er iemand is die Horebeke ademt, dan is het Tom.
We juichen zijn beslissing om onze lijst te vervoegen dan ook hard toe. We hebben er trouwens niet lang moeten over nadenken om hem te vragen om Nieuw Horebeke mee vorm te geven. Hem daarvan overtuigen heeft nog wat voeten in de aarde gehad. Met een sterke kandidaat als Tom is het klaar en duidelijk dat Nieuw Horebeke een brede lijst is, met onafhankelijken en met mensen uit de partijpolitiek, allen met een gezamenlijke visie voor de toekomst van Horebeke. Tom engageert zich volop voor onze mooie gemeente.’

Waar Nuus echter (nog) geen antwoord op kon krijgen is hoe de plaatsen zullen worden verdeeld.

Met andere woorden wie zal de lijst trekken etc? Toch een belangrijke vraag, maar het antwoord op de vraag kon ik niet krijgen.

En dan moeten we toch even afwachten of het enthousiasme van de hele groep gedeeld wordt door de Horebekenaren, want het is voldoende gekend dat kamelen niet zo houden van nieuwe drinkplaatsen.
En dat zullen we te weten komen op 13 october 2024 want dan vinden er provincieraads-gemeenteraads- en districtraadsverkiezingen plaats.