Mieke Coigné schrijft een boek vol haiku’s

‘Het is de kunst om het kinderlijke, het ongedwongene en het spontane in enkele woorden weer te geven.’

Zandbergen. Met ‘Pareltjes in de oceaan’ gooit Mieke Coigné zich op een nieuwe uitdaging en dat is haiku’s schrijven. ‘Haiku is een vorm van Japanse poëzie, gemaakt van korte, rijmloze regels die natuurlijke beelden oproepen’, aldus Mieke Coigné. Een haiku wordt geschreven in drie regels: de eerste regel telt 5, de tweede 7 en de derde weer 5 lettergrepen.

De Japanse dichtvorm drukt een ‘ogenblikervaring’ uit. Hij is een ‘vingerhoed vol emotie’. Het is belangrijk om tot de essentie van het moment door te dringen. In sommige journalistieke workshops vormt het schrijven van haiku’s een oefening om bondig en gevat door te dringen tot een ervaring van het moment.

Haiku en tanka
‘Haiku’s zijn heel eenvoudig, naïef. Het is de kunst om het kinderlijke, het ongedwongene en het spontane in enkele woorden weer te geven. Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ook omdat er een zeker gelaagdheid aanwezig is’, weet Mieke Coigné. ‘Een haiku is eerder een onvoltooid gedicht.’ Soms laat Mieke zich meeslepen door het ritme en schrijft ze een tanka, een uitgebreid haiku. Dan krijg je éénendertig lettergrepen.’

Mieke ervaart het schrijven en lezen van haiku’s ‘als een meditatief moment in mijn eigen persoonlijke ruimte’. ‘Met een warm hart nodig ik je uit om je intuïtief te verbinden, de haiku van het moment te lezen en je zintuigen en fantasie de vrije loop te laten’, vat Mieke Coigné haar ervaring bondig samen.

Mieke voelt zich innig verbonden met taal. Ze werkte jaren in het onderwijs, waar ze o.a. Nederlands, gedragswetenschappen en muziek gaf. Ze schrijft al heel lang haiku’s. Daarin drukt ze haar liefde voor de natuur, voor alles wat leeft, uit. ‘Je moet durven te vertragen, waar te nemen, te voelen…’

Bezige bij
Mieke Coigné (1958) werd in Geraardsbergen geboren en woont momenteel in Zandbergen. Ze omschrijft zichzelf als ‘een veelzijdige ontwikkelde creatieve bij’. Jaren geleden verliet ze het onderwijs om een eigen praktijk als ‘transformatie- en bewustzijnscoach voor de nieuwe tijd’ uit te bouwen. ‘inspireren en empoweren van mensen’ vormt haar levensmissie. ‘De paden die ik heb bewandeld vormen één rode draad: Onderwijs- Educatief Vormingsonderwijs- Trainingen- Sociaal Werk- en dit alles verbonden met spirituele zingeving en de weg naar de mystiek.’ Mieke Coigné volgde een batterij aan opleidingen. Ze omschrijft zichzelf niet als expert. ‘Daarvoor experimenteer ik te graag en ik ontdek alle dagen nog nieuwe dingen.’

De bezige bij uit Zandbergen gaf bij Boekscout al eerder twee boeken uit. Ze schrijft dagelijks een blog. Meer informatie over Mieke vind je op haar website https://miekecoigne.com/

Pareltjes in de Oceaan van Mieke Coigné is uitgegeven bij boek.scout, vrij verkrijgbaar in de handel en kost €21,50 (inclusief verzendingskosten).

Julien Borremans