‘Vraagetaan Fixkes’: genietbare avond met verzoekjes en eigen werk

Koor Chant'all doet monden openvallen

GC De Kluize was aardig volgelopen voor het optreden van Fixkes. Met ‘Vraagetaan’ hebben frontman Sam Valkenborgh en zijn vier uitstekende muzikanten voor een genietbaar en relaxt avondje gezorgd. Echt een optreden om vrolijk van te worden. Hoogtepunten van de avond, de verzoekjes, het onaangekondigd mini – optreden van Fixkes in de foyer van GC De Kluize (met Sam op den toog), het op sterk op dreef zijnde koor Chant ‘all, de jonge trompettisten en ‘Maximan’.
 
Fixkes uit Stabroek schuimt tegenwoordig de culturele centra en theaterzalen af en zie op zaterdag 27 april streek de band- tot genoegen van velen – neer in de Oosterzeelse cultuurtempel. En hoe? Ze spelen verzoekjes, covers, eigen werk. Niet alle verzoekjes konden worden gespeeld, het publiek kon wel beslissen (via geluidsmeter) welk nummer zou gebracht worden. Leuk allemaal. De band start sterk met Jennifer Jennings van Louis Neefs, en laat dit een van de lievelingsnummers zijn van uw reporter die Louis Neefs een paar dagen voor zijn tragisch auto -ongeluk (25 december 1980) nog zag optreden in Scheldewindeke. Passeren onder andere verder de revue: ‘Mooi, het leven is mooi’, ‘Dit is de allerlaatste keer’, ‘Psychokiller’, ‘Dancing in the Dark’. Er kwam ook eigen werk van Fixkes, samen met gitarist Mike Engels schreef Sam Valkenborgh al aardig wat spitsvondige, grappige, poëtische teksten. Frontman Sam Valkenborgh bleef zich samen met zijn band afsloven om er de schwung in te houden. Dat lukt. Hij weet in zijn songs de juiste toon aan te slaan en het publiek te raken. Dat is een kunst op zich.
Finaal weerklinkt ‘Vraagetaan’, met stip hét succesnummer van Fixkes. ‘Vraagetaan’ (2007) betekende de doorbraak van Fixkes, het nummer stond vier maanden op nummer één in de hitlijst. ‘Vraagetaan’ blijft in het Vlaamse collectieve geheugen hangen. Het nummer werd grijsgedraaid. Op het podium amuseren de muzikanten van Fixkes zich. Het publiek vroeg en kreeg een paar bisnummers en als toemaatje van dit ronduit vermakelijk avondje was het ook nog eens luisteren naar het koor Chant’all. Fixkes en het koor werden beloond met een stormachtig applaus. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).