Het Scheldeoffensief mocht de prijs van Amateurkunsten 2023 in ontvangst te nemen op De Ultima-Vlaamse Cultuurprijzen

Op 30 april 2024 werden de Ultimas23 uitgereikt aan 13 laureaten in evenveel categorieën.

Het Scheldeoffensief onder leiding van theatermaker Frank Dierens en participatiedeskundige An Van den Bergh mocht de prijs van Amateurkunsten 2023 in ontvangst nemen op de Vlaamse Cultuurprijzen Ultima.

Het Scheldeoffensief verdient de Ultima voor Amateurkunsten 2023 voor haar bijdrage aan de beeldvorming rond inclusief en participatief theater, voor haar inspirerende methodologie inzake
het betrekken van mensen met een beperking in professionele voorstellingen, voor haar niet-paternalistische visie rond inclusie en diversiteit in het kunstenveld en voor de niet-aflatende
creativiteit en passie van haar voorstellingen.

Het Scheldeoffensief organiseert ateliers om een creatieve en inclusieve ruimte te bieden aan mensen met en zonder beperking. Door middel van theaterateliers kunnen deelnemers hun passie
voor drama ontdekken, ontwikkelen en delen met anderen. Dit zijn hun ateliers:

KIEM: een wekelijkse theateratelier in Cultuurhuis Merelbeke, bedoeld voor (jong)volwassenen met een beperking (16+) en begeleid door professionele theaterdocenten.
BRUUT: een inclusief theateratelier op zaterdagvoormiddag waar mensen met en zonder beperking samen acteren en op zoek gaan naar wat spelen voor hen kan betekenen.
PARADE: een circustheatertraining in Brugge voor performers met een beperking, in samenwerking met Cirque Plus en Woesh.
Het doel is niet alleen om talent op te sporen, maar ook om het te tonen aan een breed publiek.

Ondanks zijn jeugdige bestaan heeft Het Scheldeoffensief al een indrukwekkende reputatie opgebouwd. Reacties op de voorstellingen en aanpak zijn unaniem lovend. De participatieve en co-
creatieve werkwijze en de sterke band tussen deelnemers, coaches en begeleiders worden alom geprezen. In 2020 werd het Scheldeoffensief het officiële huisgezelschap van Cultuurhuis Merelbeke. Die erkenning onderstreept de waarde en impact van hun werk binnen de culturele gemeenschap. De toekomst van Het Scheldeoffensief ziet er veelbelovend uit.

Die Verdammte Spielerei uit Gent is de Winnaar van de Ultima Publieksprijs 2023. Het unieke gezelschap van muzikanten geeft een hilarische draai aan de klassieke fanfare. Met een mix van absurditeit, humor en topmuzikaliteit weten ze hun publiek telkens weer te verrassen en te vermaken.