Muurschildering in Herzele van befaamd internationaal kunstenaar

Na Jan De Maesschalk, nu ook Case Maclaim op Herzeelse muur.

 

Schepen van Cultuur Heidi Knop (Open-VLD) liet op de Herzeelse gemeenteraad van 28 april 2024 weten dat er een muurschildering komt op de zijmuur van Sporthal De Griffoenen. Het kunstwerk wordt gerealiseerd door Case Maclaim. Case Maclaim is een Duitse mural artist. Case is een van de vier leden van de “Maclaim Crew”, die werd opgericht in 2000 en wordt beschouwd als pionier in fotorealistische muurschilderingen binnen de scene. In zijn werk wordt het schoonheidsideaal vervangen door bizar-controversiële kenmerken, die ergerlijk maar tegelijkertijd fascinerend zijn. De figuratieve onderwerpen in combinatie met een krachtig verhaal, maken de werken van Case erg indrukwekkend.

Hij schilderde onder andere het gekende portret van Sanda Dia op de gevel van de Pieter de Someraula in Leuven en het onderhandelend bureau All About Things, dat hem vertegenwoordigt, is ook verantwoordelijk voor de serie muurschilderingen ‘Crystal Ship’ in Oostende.

Vergeten we ook niet dat Case Maclaim ook in Oostende reeds zijn sporen verdiende in  The Crystal Ship en een werk gebaseerd op James Ensor, waarmee de buurt in elk geval een mooie uitstraling kreeg.

 

Volgens de schepen is het de bedoeling meer muurschilderingen in Herzele te laten aanbrengen. Het volgende project zou plaats vinden aan de zijgevel van het appartement op de hoek van het Solleveld en het Straatje van de Vrede.

Pikant de detail: de kostprijs bedraagt 25.000 € per muurschildering.

Dat schoot bij N-VA, LEEF! en Roodgroen toch in het verkeerde keelgat. Filip De Bodt:Wat een prijs. Het zou beter zijn lokale kunstenaars te betrekken bij dit project. Voor dezelfde prijs kan je vijf van deze werken laten uitvoeren.”. Jo De Loor (Roodgroen) stelde zich ook vragen bij de plaats van het werk: “Het zal alleen zichtbaar zijn vanuit de Bergestraat.”.

Moedig van  schepen Heidi Knop om haar nek uit te steken voor hedendaagse kunst. Dat het werk 25.000€ kost, tja, kunstenaars hebben ook recht op een vergoeding, en zeker een werk van dit formaat. Het moeten niet altijd subsidies zijn voor wielerwedstrijden, voetbal, of andere landbouwactiviteiten.

Wellicht blijft het werk langer hangen dan de huidige Herzeelse politici politicus zullen zijn.

Hopelijk en wellicht zal dat ook in Herzele het geval zijn, muren vol met creativiteit

Zo sprak ik met schepen Heidi Knop en ze vertelde me fier het volgende:

“We zetten in Herzele volop in op kunst en cultuur waarvan een van de meest opmerkelijke projecten de renovatie en restauratie van de iconische kiosk in Sint-Lievens-Esse is. Met zorgvuldige aandacht voor detail en respect voor het verleden, zullen we deze kiosk omvormen tot een levendige ontmoetingsplek voor cultuur, kunst en sociale verbondenheid.

In Ressegem, waar natuur en cultuur elkaar omhelzen, komt het gloednieuwe Neerhof tot leven. Hier wordt een dorpsboomgaard aangelegd, een oase van rust en groen die ons herinnert aan het verleden rond het Mottekasteel. Bovendien zullen we workshops organiseren die aanmoedigen om op creatieve en zelfredzame wijze om te gaan met de natuur. 

In Sint-Lievens-Esse realiseerden we in 2021 reeds een mooie muurschildering met kunstenaar Jan De Maesschalck op basis van een foto uit 1910 van een 3de klas in de school van Steenhuize. Het is te bezichtigen op de GR-route, een langeafstandsroute voor wandelaars die dwars door ons land en door heel Europa lopen. Op de route komen we meerdere kunstwerken tegen. (meer info: https://www.herzele.be/muurschildering).

Daarnaast komen er heel binnenkort dus nog twee extra indrukwekkende muurschilderingen. We trachten al onze kunst- en cultuurprojecten uit het verleden, heden en de toekomst te verbinden via een route, een ware ontdekkingsreis die de schoonheid van onze gemeenschap onthult en een extra troef vormt voor het toerisme.

Volleybalclub De Griffoenen biedt hun gevel aan om een nieuw kunstwerk te creëren. We kiezen voor dit project om samen te werken met Case Maclaim van de ‘Maclaim Crew’ omdat hij ervaring heeft met kunstwerken op grote schaal. Het gaat dan niet alleen om de grootte van het ontwerp, maar vooral om het garanderen van de veiligheid en duurzaamheid bij het realiseren van dit kunstwerk.

We willen met dit kunstwerk alle vrijwilligers bedanken en dus een positieve boodschap uitdragen. De door de gemeenteraad gedragen vraag hiernaar wordt gebundeld met de beleidsactie voor kunst in Herzele, waardoor beide een mooie én budgettair haalbare vertaling krijgen.

Daarnaast werken we aan een participatietraject voor een mural voor het Straatje van de Vrede dat weldra vorm zal krijgen. Ook onze lokale kunstenaars verliezen we niet uit het oog. Zo hebben we onlangs acht zitbanken laten maken bij de lokale kunstenaar Kristof Deprez, zodat elke deelgemeente een eigen ‘gepersonaliseerde’ zitbank heeft. Daarnaast zetten we lokaal talent continu in de kijker aan de expositiewand in de bibliotheek, ondersteunen we de deelname aan Atelier in Beeld (eerste weekend van mei), … We zijn ook andere mogelijkheden voor street art-projecten aan het bekijken met lokale artiesten, daarover kunnen we hopelijk snel meer over communiceren.