© Danny De Lobelle

“N-VA afwezig op vraag van NSB Zottegem,” volgens burgemeester Evelien De Both

Zoals in nog andere steden en gemeenten had onlangs ter gelegenheid van de V-dag op 8 mei (einde van WO II in 1945) ook in Zottegem op initiatief van de Oud-Strijders en Veteranenvereniging NSB Groot-Zottegem voor de 29ste keer aan het monument op het Politiek Gevangenenplein in Bevegem een herdenkingsplechtigheid voor de oorlogsslachtoffers en Zottegemse politiek gevangenen plaats. Twee jaar geleden, na de burgemeesterswissel begin 2022, zorgde dit gebeuren voor het eerst voor heel wat ergernis, niet in het minst onder de oud-strijders, omdat het stadsbestuur voor deze plechtigheid geen officiële uitnodigingen verstuurde en burgemeester Evelien De Both of een plaatsvervanger bovendien haar/zijn kat stuurde. Hiervoor werd toen met de beschuldigende vinger richting bestuurs-coalitiepartner N-VA gewezen. Vorig jaar en ditmaal namen respectievelijk de CD&V-schepenen Jenne De Potter en Lieselotte De Roover de honneurs waar, terwijl van N-VA-zijde opnieuw niemand opdaagde. Op onze vraag naar een woordje uitleg bij deze houding verbaasde burgemeester De Both met haar antwoord dat “N-VA afwezig blijft op vraag vanuit het bestuur van NSB Groot-Zottegem omdat dit anders slecht zou vallen bij leden van de oud-strijdersvereniging,” aldus De Both. Nochtans organiseerde NSB Groot-Zottegem de laatste paar jaar ook al andere activiteiten waarop o.a. N-VA-schepen Cynthia Van den Steen het stadsbestuur wél kwam vertegenwoordigen…